naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Europska unija pozdravile ishod referenduma u Turskoj

Njemačka, kao zemlja u kojoj živi najveća turska zajednica u Europi, kao i Europska unija, pozdravili su rezultat referenduma o ustavnim promjenama održanog u nedjelju u Turskoj.  

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u priopćenju objavljenom u ponedjeljak nazvao je rezultat turskog referenduma 'važnim korakom prema Europi'. 

'Pozdravljam ishod referenduma. Ustavne promjene dodatni su važan korak na putu Turske prema Europi', rekao je Westerwelle. 

Njemačka je zemlja u kojoj živi najbrojnija turska zajednica, s oko 2,3 milijuna Turaka ili Nijemaca turskog podrijetla. 

Europska komisija pozdravila je u nedjelju rezultate turskog referenduma o ustavnim promjenama koji su 'korak u dobrom smjeru', upozorivši da će pozorno pratiti provedbu ustavnih reformi.  

Ishod referenduma 'pokazuje da su se turski građani opredijelili za nastavak reforma kako bi povećali svoja prava i slobode', ocijenio je povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele.  

To je korak u dobrom smjeru 'u naporima Turske da ispuni nužne zahtjeve za prijam' u EU, ističe Fuele u svom priopćenju.  

Turska međutim nije zadovoljna ritmom pregovora s Europskom unijom, kao ni činjenicom da neke članice Unije preferiraju druge oblike odnosa - privilegirano partnerstvo - s tom zemljom umjesto punopravnog članstva.  

Dan prije referenduma u Bruxellesu je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a boravio turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu koji je izrazio veliko nezadovoljstvo ritmom pregovora, te naglasio da Turska nikada neće prihvatiti 'bilo kakvu zamjenu ili alternativu procesu priključivanja'. 

Od 33 poglavlja o kojima Turska pregovara 18 je blokirano, od strane EU-a, Cipra i Francuske. Samo tri poglavlja mogu potencijalno biti otvorena, čime je proces zapravo na mrtvoj točki.  

Turci su u nedjelju pružili jasnu potporu islamskoj konzervativnoj vladi, glasujući u velikom broju za ustavne promjene. 

Na referendum je izašlo 77 do 78 posto glasača, a 58 posto očitovalo se za ustavne reforme. Na referendum je bilo pozvano 49,5 milijuna birača, od 73 milijuna stanovnika u Turskoj. Glasači su se očitovali o 26 različitih točaka. 

Paket reformi uključuje 26 novih ili revidiranih amandmana koji će, među ostalim, zaštititi prava žena, djece i invalida, uspostaviti instituciju neovisnog ombudsmana, omogućiti članstvo u više od jednog sindikata, ublažiti sadašnja ograničenja radničkih štrajkova i dati državnim službenicima pravo na kolektivno pregovaranje. Paket također sadrži kontroverzne amandmane koji će omogućiti restrukturiranje Ustavnog suda i Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK). (Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Statement by Commissioner Štefan Füle on the result of the referendum in Turkey
  • EurActiv:  Turkey referendum strengthens ruling party