naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vanackere najavio da će Srbiju staviti na dnevni red listopadskog sastanka

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere najavio je u ponedjeljak 13. rujna u Bruxellesu da će na dnevni red sljedećeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u listopadu staviti pitanje prosljeđivanja srbijanskog zahtjeva za članstvo Europskoj komisiji kako bi započela s izradom mišljenja.  

'Moja je čvrsta namjera da to stavim na dnevni red listopadskog sastanka. Namjeravam razgovarati sa svim kolegama s ciljem da o tome postignemo dogovor', rekao je Vanackere na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova. 

Nakon što je Srbija pristala na suradnju s EU-om oko usklađivanja teksta rezolucije u Općoj skupštini UN-a o mišljenju Međunarodnog suda pravde o neovisnosti Kosova, u Bruxellesu prevladava uvjerenost da taj korak Srbije treba biti nagrađen. 

'Mnogo je zemalja članica izrazilo želju da se ne dopusti da napori predsjednika Srbije Borisa Tadića ostanu bez odgovora, da ostanu nenagrađeni', izjavio je Vanackere, čija zemlja predsjeda Europskom unijom. 

Glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak bili su odnosi sa strateškim partnerima EU-a, ali je također razgovarano i o nastavku približavanja Srbije Europskoj uniji. Srbija je u prosincu prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, ali on još nije stigao na dnevni red Vijeća EU-a u prvom redu zbog beogradske politike prema Kosovu i zbog činjenice da su haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić još uvijek na slobodi.  

Podnošenje zahtjeva za članstvo prvi je korak u stjecanju kandidatskog statusa. Nakon zaprimanja zahtjeva zemlje članice EU-a moraju se složiti da se Europskoj komisiji dade mandat da počne s izradom mišljenja. Izrada mišljenja obično traje oko godinu dana i na temelju toga dokumenta zemlje članice odlučuju o dodjeli kandidatskog statusa. 

Do listopadskog sastanka predsjedništvo EU-a trebat će uvjeriti Nizozemsku da dade svoj pristanak da se Komisiji povjeri mandat za izradu mišljenju. Nizozemska, koja nakon lipanjskih izbora još uvijek ima tehničku vladu, najviše ustraje na tome da se svaki korak Srbije prema EU-u uvjetuje punom suradjom s Haškim sudom. 

Hina