naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU izrazio zadovoljstvo dogovorom u Baselu

Europska komisija u ponedjeljak 13. rujna je izrazila zadovoljstvo postignutim sporazumom o novom setu propisa u bankovnoj industriji Basel III, a najavila je i skoro predstavljanje odgovarajućih zakona kojima bi oni bili zakonski obvezujući u zemljama EU-a.  

'Sporazumom u Baselu postignuta je prava ravnoteža. Kriza nas je poučila da od banaka treba zahtijevati bolju kapitalizaciju i veće tampone za potrebe likvidnosti, što su dva ključna čimbenika jače stabilnosti financijskog sustava', kazao je povjerenik EK za regulaciju tržišta Michel Barnier. 

Prema sporazumu koji je u nedjelju objavio Baselski odbor za bankovnu superviziju, banke će ubuduće morati poštivati zahtjev o omjeru temeljnog kapitala Tier 1 i ukupne imovine u visini 4,5 posto, nasuprot dva posto koliko su nalagali prethodni sporazumi. 

Kako bi industrija postala otpornija na potencijalne krize, od banaka će se zahtijevati i držanje dodatnih tampona rezervnog kapitala, čime bi ukupan omjer kapitala prema imovini koji će banke biti dužne držati dosegnuti sedam posto. 

Očekuje se da će 'zeleno svjetlo' Baselski sporazum dobiti na sastanku čelnika skupine G20, zakazanom za 11.-12. studenoga u Seulu. 

'Čim sporazum potvrde članice skupine G20, Europska komisija će u prvom tromjesečju 2011. predstaviti nužne zakonske prijedloge kako bi se načela dogovorena u Baselu ugradila u zakone EU-a', kazao je nadalje Barnier. 

S obzirom pak na pojačane bojazni da bi Sjedinjene Države mogle biti manje rigorozne u pogledu primjene novih pravila, što bi bankama u EU stvorilo probleme u tržišnom natjecanju, Barnier je istaknuo da će se prijedlozi temeljiti na rezultatima procjene utjecaja novih propisa, koji bi trebali biti objavljeni sredinom studenoga. 

Analiza bi trebala omogućiti pravu ravnotežu naših prijedloga, podjednako u pogledu vremenskog rasporeda njihova uvođenja, kao i u pogledu njihova globalnog utjecaja, kazao je europski povjerenik.  

Smjernice Baselskog odbora nisu obvezujuće, no prijašnji sporazumi o standardima u pogledu kapitala uglavnom su prihvaćeni među financijskim institucijama diljem svijeta.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Fresh capital rules will require banks to hold billions more in reserve