naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvodi jedinstveni 30-dnevni rok za plaćanje

Europski parlament i Vijeće EU-a postigli su dogovor o direktivi kojom se državnim vlastima i poduzećima određuje rok za plaćanje malim privatnim poduzećima od najviše 30 dana te pripadajuće kamate u slučaju kašnjenja isplata, priopćio je u utorak 14. rujna Europski parlament.  

Prema dogovoru, standardni rok za plaćanje od 30 dana vrijedi za državni kao i za privatni sektor. Prema prvotnom prijedlogu Komisije, za državni sektor nije bilo krajnjeg roka za plaćanje nego je to prepušteno dogovoru između vjerovnika i dužnika. 

Pregovarači Europskog parlamenta uspjeli su od zemalja članica dobiti pristanak da 30-dnevni rok vrijedi za sve. 

'Iznimno sam zadovoljan činjenicom da je Parlament izborio 30-dnevni rok za javni i privatni sektor za plaćanje roba i usluga. Ovaj dogovor znači da mala i srednja poduzeća neće više biti prisiljena služiti kao banke državnim poduzećima ili velikim tvrtkama', izjavila je parlamentarna izvjestiteljica i glavna pregovaračica Barbara Weiler. 

Dogovor Vijeća i Parlamenta koji suodlučuju u ovom pitanju predviđa da se samo u iznimnim okolnostima može produljiti rok plaćanja od 30 dana, ali nikada ne smije prekoračiti 60 dana. Primjerice, državne zdravstvene ustanove moći će dobiti dulji rok za plaćanje. 

Postignuti dogovor sada treba dobiti potporu svih zastupnika, a očekuje se da će se o njemu glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u listopadu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Late payments: Parliament strikes deal with Council