naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
međunarodna konferencija: BUSINESS AS UNUSUAL – PUTOKAZ PREMA ZELENOJ EKONOMIJI

U Zadru će se od 24. do 26. rujna 2010. održati međunarodna konferencija 'Business as unusual – putokaz prema zelenoj ekonomiji.' 

Organizator konferencije je Heinrich Böll Stiftung – zaklada bliska njemačkoj stranci Zelenih. U suradnji s Europskim centrom za međusektorsku suradnju (IMPACT) program će se održavati u njihovim prostorijama u nekadašnjoj vojarni 'Franko Lisica' a pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika. 

Održiva budućnost Hrvatske vrlo je upitna. Trenutno dominantan scenarij opskrbe energijom RH ne samo da podrazumijeva veliki rast potrošnje energije, nego pretpostavlja i nastavak orijentacije na fosilna goriva, dok ozbiljno uzima u obzir i nuklearnu energiju.  

S druge strane, i nimalo slučajno, tehnologije opskrbe energijom iz obnovljivih izvora i dalje se suočavaju s restriktivnom regulativnim okvirom i demotivirajućim uvjetima implementacije.  

Također, naša se regija trenutno javlja isključivo kao potencijalna tranzitna zona za različite transnacionalne projekte opskrbe energijom (naftovoda i plinovoda), ali, usprkos potencijalu, ostaje izvan transnacionalnih projekata čiji je cilj opskrba čišćom, zelenom i obnovljivom energijom. Takvo stanje stvari treba promijeniti.  

Hrvatska se trenutno suočava s teškim teretom financijske krize i njezinim dugoročno razarajućim implikacijama. De-industrijalizirana je i vapi za novim investicijama. Zašto ne iskoristiti priliku da se prekine s 'business as usual' scenarijima i umjesto toga okrene prema zelenim industrijama?  

Ne samo da one mogu povećati energetski suverenitet, nego, kako pokazuju primjeri nekih zapadno-europskih zemalja, mogu povećati i stopu zaposlenosti.  

Program konferencije bavit će se poticajima za napuštanje razornih 'business as usual' scenarija i njihovim prevođenjem u održive i koherentne strategije za nošenje s višestrukom - financijskom, energetskom i klimatskom - krizom.  

'Business as unusual' odnosi se na zelenu transformaciju – zaokret prema industrijama prijateljski nastrojenim prema okolišu, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a sve s ciljem postizanja energetske sigurnosti i gospodarskog prosperiteta. 

Namjera je konferencije:

- povećati interes privatnog sektora, poduzetnika i sindikata za zelene industrije

- spojiti interese aktera koji se bave zaštitom okoliša, poduzetnika, države i banaka, i time stimulirati njihove zajedničke poduhvate i suradnju u smijeru 'zelene transformacije'

- utjecati na policy makere kako bi uveli mjere koje sadrži Green New Deal i promijenili restriktivan pristup prema obnovljivim izvorima energije

- intenzivirati razmjenu i proširiti suradnju među različitim sektorima, na nacionalnoj, regionalnoj i EU razini 

Podršku konferenciji svojim će prisustvom i sudjelovanjem iskazati ugledni gosti: Nj.E. Bernd Fischer, veleposlanik SR Njemačke u RH te Manuel Sarrazin, zastupnik stranke Zelenih u Njemačkom parlamentu,  zastupnici i zastupnice Hrvatskog sabora, eksperti sa njemačkih ekoloških instituta i brojni drugi uvaženi stručnjaci i gosti iz Hrvatske i regije. 

Konferencija će sveukupno ugostiti oko 80 visoko profiliranih stručnjaka, političara, poduzetnika i aktivista iz Njemačke, Češke, Španjolske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.