naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Azerbajdžan, Gruzija i Rusija potpisali sporazum o tranzitu plina

Azerbajdžan, Gruzija i Rumunjska potpisali su sporazum o uspostavi koridora za tranzit prirodnog plina iz kaspijske regije prema Europi, što će smanjiti ovisnost EU-a o Rusiji.  

Tri zemlje sudjelovat će u gradnji terminala za ukapljeni plin u Gruziji i Rumunjskoj. Plin će plinovodima putovati iz Azerbajdžana u Gruziju odakle će tankerima preko Crnog mora nastaviti put do Rumunjske, priopćila je azerbajdžanska državna energetska tvrtka SOCAR u utorak. 

SOCAR, Gruzijska naftna i plinska korporacija i rumunjski Romgaz imat će po 33 posto udjela u projektu, koji će stajati između dvije i četiri milijarde eura. 

Projekt, nazvan Azerbajdžansko-gruzijsko-rumunjski interkonektor (AGRI), trebao bi osigurati do osam milijardi prostornih metara plina na godinu. 

Prvi memorandum o razumijevanju o tom projektu potpisan je u Bukureštu u travnju. 

Projektom se želi diverzificirati energetske rute prema Europi, koja četvrtinu potrebnog plina uvozi iz Rusije. 

Drugi ključni projekt EU-a u regiji je plinovod Nabucco, koji bi trebao biti dovršen do 2014. i osigurati do 31 milijardu prostornih metara plina na godinu. Stajat će 7,9 milijardi eura.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Azerbaijan, Georgia, Romania sign deal on gas transit route