naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Lego kockice ne mogu biti zaštitni znak

Danski proizvođač igračaka Lego ne može registrirati sliku jedne od svojih karakterističnih kockica za slaganje kao zaštitni znak jer njegov proizvod nije moguće razlikovati od onih drugih proizvođača, presudio je u utorak 14. rujna drugostupanjski sud Europske unije.  

Lego je 1. travnja 1996. registrirao sliku crvene kockice kao zaštitni znak u EU ali je europski ured za patente naknadno poništio registraciju slijedom žalbe tvrtke Mega Brands koja također proizvodi kockice za slaganje. 

Nakon Legove žalbe Europski sud pravde (ECJ) presudio da se Lego kocke ne mogu registrirati kao zaštitni znak u EU jer je 'očito da su prepoznatljive značajke Lego kocaka usvojene kako bi ispunile određenu uporabnu svrhu a ne kako bi funkcionirale kao znak prepoznavanja.' 

Prema propisima EU-a gotovo svaka riječ ili slika može se registrirati kao zaštitni znak ukoliko je moguće 'razlikovati proizvode ili usluge te tvrtke od onih drugih tvrtki.' 

Slike tehničkih uređaja čiji oblik diktira funkcija, kao što su šesterokutna matica ili konektor u obliku broja 8, ne mogu se zaštititi jer bi to njihovim izumiteljima osiguralo monopol čak i nakon isteka patenta. 

U slučaju Lego najvažniji element zaštitnog znaka, Legove kockice, dva su reda izbočina na gornjoj površini kocke, koje su nužni za ostvarivanje ciljanog tehničkog rezultata, odnosno za spajanje kockica, zaključio je ECJ. 

Na rješenja ECJ-a ne može se ulagati žalba, te se očekuje da će najnovija odluka označiti kraj pokušaja danskog proizvođača da registrira sliku svoje kocke kao zaštitni znak. 

Hina