naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor uvjerena u završetak pregovora do proljeća sljedeće godine

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je u srijedu 15. rujna navečer u Meiseu pokraj Bruxellesa uvjerenje da će Hrvatska zatvoriti sva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom do proljeća sljedeće godine i potpisati ugovor o pristupanju do kraja mađarskog predsjedništva EU-a.  

'Mislim da će cijeli posao u tehničkom smislu biti gotov do kraja ove godine, a ova dva najteža poglavlja (Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje) sasvim sigurno do proljeća sljedeće godine, a do kraja mađarskog predsjedništva da ćemo potpisati pristupni ugovor', izjavila je Kosor po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se održava u Meiseu pokraj Bruxellesa. 

Što se tiče poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, premijerka Kosor je rekla da je ohrabrena nedavnim razgovorom u Zagrebu s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding. 

'Razgovarale smo o svemu onome što je pred nama, a ja sam iznijela plan kako mislimo završiti taj posao i mislim da je ona bila zadovoljna', rekla je Kosor ističući da Hrvatska ima potporu i predstojećeg mađarskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine. 

Upitana postoji li plan B za brodogradnju ako ne uspije proces privatizacije, Kosor je odgovorila da se taj proces odvija 'dobrim tempom', da postoje 'ozbiljni ponuditelji za najveća brodogradilišta'.  

'Sigurna sam da ćemo i tu najveće probleme riješiti. U proces su uključeni i sindikati i uprave brodogradilišta, radi se intenzivno i nemam dvojbi oko toga hoće li se to poglavlje zatvoriti, sigurna sam da hoće', rekla je. 

Premijerka je najavila nekoliko važnih sastanaka sljedećih dana oko komunikacijske strategije za EU, na koji će biti pozvani i predstavnici oporbe jer je 'riječ o zajedničkom poslu'. 

Također je najavila da će se sastanak predsjedništva Europske pučke stranke uskoro, navjerojatnije u studenom, održati u Zagrebu. 'To će također biti znak potpore Hrvatskoj', rekla je. 

Čelnici Europske pučke stranke (EPP) tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a.  

EPP je najjača politička skupina na europskoj razini, koja okuplja 73 stranke desnog centra iz 39 zemalja. Iz redova EPP-a dolaze predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Europskog parlamenta.  

Na sastanku EPP-a, između ostalih, sudjeluje njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Francois Fillon, talijanski premijer Silvio Berlusconi, predsjednici Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso i Jerzy Buzek. 

Hina