naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ashton imenovala prve veleposlanike EU-a

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton objavila je u srijedu 15. rujna imena prvih veleposlanika EU-a u sklopu nove europske diplomatske službe, a od novih zemalja članica na popisu su diplomati samo iz tri.  

Ashton je objavila imena diplomata koji će od 1. prosinca biti veleposlanici EU-a umjesto dosadašnjih šefova delegacija Europske komisije. U prvom krugu imenovano je 30 veleposlanika na mjesta gdje je istekao mandat dosadašnjim šefovima delegacija Europske komisije.  

Najtraženije mjesto u ovom krugu imenovanja, veleposlanički položaj u Pekingu, dobio je njemački diplomat Markus Ederer, a mjesto veleposlanika u Tokiju dobio je Austrijanac Dietmar Schweisgut. 

Među tridesetak veleposlanika samo ih je četvorica iz novih zemalja članica, dva iz Poljske (u Jordanu i Južnoj Koreji) i po jedan iz Litve (Afganistan) i Bugarske (Gruzija). 

Catherine Ashton je rekla da je problem s novim članicama u tome što su se njihovi državljani gotovo svi natjecali za ista mjesta, a gotovo nitko za mjesta u Africi. 

U prvom krugu imenovanja dobro je prošla Španjolska (veleposlanik u Argentini, zamjenici veleposlanika u Pekingu, Angoli, Namibiji i Gvineji Bisao), zatim Francuska (veleposlanici u Filipinima, Čadu i Zambiji te Irska (veleposlanici u Bangladešu, Bocvani i Mozambiku).  

Za veleposlanička mjesta, uz namještenike europskih institucija, prvi put su se natjecali i diplomati koji rade u nacionalnim diplomatskim servisima. 

Catherine Asthon je najavila da će uskoro biti novih imenovanja veleposlanika te ključnih osoba na čelu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS). 

Već je poznato da će izvršni glavni tajnik EEAS-a, biti Francuz Pierre Vimont, a njegovi pomoćnici bit će iz Njemačke i Poljske. 

Asthon je rekla da sada razmatra kandidature za položaje šefa Delegacije u Bosni i Hercegovini te za dva mjesta u Ženevi, za šefove delegacija pri WTO-u i UN-u.(Hina) 

 

Više o tome:

Vijeće EU: High Representative Catherine Ashton appoints new Heads and Deputy Heads of EU Delegations under the 2010 rotation