naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren: Hrvatska mora biti uvjerljiva u provedbi reformi

Hrvatska mora uvjeriti Europsku uniju da su reforme koje provodi trajan i nepovratan proces želi li postati 28. članicom Europske unije u skoroj budućnosti, rekao je u četvrtak 16. rujna u Zagrebu šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren.  

'Hrvatska će biti 28. članica Europske unije u skoroj budućnosti. Ne želim nagađati o datumu jer je to u rukama Hrvatske i ovisi o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje pregovaračkih poglavlja', kazao je Vandoren na poslovnom skupu Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.  

Hrvatska još mora zatvoriti 11 poglavlja u pregovorima s EU-om od ukupno 33 o kojima se pregovara. 'Pregovori nisu vježba iz matematike', kazao je Vandoren. 

Kao najveće izazove na putu prema EU-u, Vandoren je istaknuo dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. 

Hrvatska, po njegovim riječima, mora nastaviti reformu pravosuđa, uložiti veće napore u borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, u potpunosti surađivati s Haaškim sudom (ICTY) i poštivati ljudska prava manjina. 

'Hrvatska mora uvjeriti države članice Europske unije i Europsku komisiju da je borba protiv korupcije trajan proces i doista nepovratan trend u hrvatskom društvu', rekao je Vandoren, ocijenivši 'ohrabrujućom' nedavnu izjavu premijerke Jadranke Kosor da u Hrvatskoj 'više nema nedodirljivih.' 

Jedan od najvažnijih uvjeta za članstvo u EU i dalje je puna suradnja s Haaškim sudom (ICTY), istaknuo je Vandoren. 

Govoreći o poglavlju Tržišno natjecanje, Vandoren je rekao da Europska unija od Hrvatske očekuje 'uvjerljive' i 'održive' planove restrukturiranja brodogradilišta u skladu s europskim pravilima. 

Kao važan uvjet za ulazak u EU Vandoren je istaknuo i jačanje apsorpcijskih kapaciteta kako bi Hrvatska mogla iskoristiti sredstva iz europskih fondova, podsjetivši da će joj u prve dvije godine članstva, 2012. i 2013., na raspolaganju biti više od 3,5 milijardi. 

Hrvatska treba uložiti i veće napore u informiranje javnosti o prednostima članstva u EU-u s obzirom na to da posljednje ankete pokazuju da je potpora javnosti EU-u 'mlaka' i 'promjenjiva', dodao je. 

Govoreći o gospodarskim aspektima članstva u EU-u, Vandoren je poduzetnicima poručio da je članstvo u EU-u više prilika nego prijetnja koje se ne treba bojati nego se za nju treba pripremiti, istaknuvši da su sve nove države članice EU-a profitirale od članstva u Uniji.  

Želi li privući veća izravna strana ulaganja, Hrvatska mora hitno uložiti veće napore u borbi protiv korupcije i za smanjenje birokracije, poručio je veleposlanik Vandoren.

Američka gospodarska komora neovisna je i neprofitna nevladina organizacija osnovana 1998. u cilju promicanja interesa američkih i drugih stranih tvrtki u Hrvatskoj i unapređenja poslovnog okruženja u Hrvatskoj. 

Hina