naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Europski tjedan kretanja

Stotine gradova u Europi i izvan njezinih granica sudjelovat će od 16. do 22. rujna u Europskom tjednu kretanja, najvećem globalnom događaju posvećenom održivom urbanom prometu.  

Kampanja, čija je ovogodišnja tema 'Putuj pametnije, živi kvalitetnije', upozorava na štetne posljedice suvremenih trendova u urbanom prometu za ljudsko zdravlje. 

Projektom se želi potaknuti mjesne vlasti da promiču alternative automobilima i njihove pozitivne učinke na zdravlje i okoliš. 

'Svi patimo zbog negativnih učinaka gradskog prometa kao što su gužve, nesreće, loša kvaliteta zraka ili buka, što očito smanjuje kvalitetu naših života. Siguran sam da suradnjom možemo pronaći inovativne i održive načine za rješenje problema kretanja u gradovima i ljudima pružiti više alternativa u skladu s njihovim potrebama', rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet Siim Kallas. 

Vrhunac Europskog tjedna kretanja bit će 22. rujna koji je proglašen Danom bez automobila kada će neki dijelovi gradova koji sudjeluju u projektu biti zatvoreni za promet automobilima.

Prošle godine u projektu je sudjelovalo rekordnih 2.181 gradova s 237 milijuna ljudi, a model je preuzet i izvan europskih granica, uključivo Argentinu, Kanadu, Ekvador, Japan i Tajvan. 

Kako je priopćilo hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja do danas se prijavilo i 14 hrvatskih gradova te jedna općina. To su Vukovar, Đurđevac, Crikvenica, Ivanić Grad, Karlovac, Koprivnica, Labin, Ogulin, Pula, Šibenik, Trogir, Varaždin, Zabok i Zagreb te općina Sračinec.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Mobility Week 2010: 'Travel Smarter, Live Better'