naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hahn: i gradovi bi trebali dobivati novac EU-a, ne samo regije

Određeni postotak europskih strukturnih fondova trebalo bi usmjeriti prema gradovima budući da u njima živi 70 posto stanovništva EU-a i generiraju najveći dio BDP-a, prenose u četvrtak 16. rujna europski mediji povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna.  

'Trebalo bi usmjeriti određen postotak novca prema urbanim područjima', rekao je Hahn zastupnicima Europskog parlamenta ovoga tjedna tijekom rasprave čiji je cilj bio podići razinu prihoda gradova u raspoređivanju novca namijenjenih siromašnijim regijama. 

S budžetom od 347 milijardi eura za razdoblje od 2007. do 2013., iz paketa za regionalnu politiku trenutno se financira čitava lepeza projekata čiji je cilj pomoći siromašnijim regijama da uhvate korak s onim bogatijim. Projekti idu od autocesta i postrojenja za pitku vodu do obučavanja administrativnog osoblja i financijske pomoći malim i srednjim poduzećima. 

Po Eurocities-u, mreži koj okuplja 140 europskih gradova iz 30 zemalja, samo deset posto novca trenutno je usmjereno za rješavanje gradskih problema. 

Hahn, koji kaže da je teško imati precizne procjene budući da neki regionalni projekti imaju i urbane komponente, smatra da postoji prostor za poboljšanje. 

'Jedna od lekcija koje smo naučili tijekom sadašnjeg financijskog razdoblja je da bi novac za regionalnu politiku trebalo također usmjeriti i u gradove. Postoji samo jedan ili dva grada, primjerice Rotterdam, gdje vlada zajedno s regionalnim vlastima odlučuje o vlastitom operativnom programu za grad. To je vrlo pozitivan primjer, ali iznimka', rekao je. 

Dodao je da će financiranje urbanih područja biti predmet intenzivnih pregovora tijekom razgovora o predstojećem sedmogodišnjem proračunu Europske unije, od 2014.-2021. 

Ne moraju sve politike biti osmišljavane u Bruxellesu, rekao je, dajući primjer čistih autobusa ili akcija u školama - o čemu se najbolje odlučuje na lokalnoj razini.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Cities should get EU funds too, not just rural areas, commissioner says