naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pahor: Srbija bi u listopadu mogla dobiti zeleno svjetlo za status kandidata za EU

Slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u utorak 21. rujna da bi Srbija u listopadu, ako ne dođe do nekih neočekivanih promjena, mogla dobiti zeleno svjetlo za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU-u.  

Pahor je u razgovoru za beogradski dnevni list Večernje novosti od utorka rekao da je u tome presudan utjecaj imalo nedavno usuglašavanje teksta rezolucije u UN-u o Kosovu, između Srbije i EU-a. 

'Slovensko stajalište je da, kada prihvaća miroljubiv način rješavanja svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine i kada ispunjava sve ostale uvjete, kao što su suradnja s Haagom i slično, Srbija treba dobiti status kandidata i imati otvorenu europsku perspektivu', rekao je Pahor. 

Dodao je da se time podupire reformska politika srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i stabilizira i čitava regija, 'jer je Srbija u tom smislu od posebne važnosti'. 

Govoreći o ulozi Slovenije u usuglašavanju teksta rezolucije o Kosovu između Srbije i Unije, Pahor je rekao da je imao 'cilj da Srbija dobije status kandidata' i da je njegova poruka 'bila da je prvi uvjet za to da ne dolazi do glasovanja (o rezoluciji), gdje bi Srbija bila na jednoj strani, a EU na drugoj'. 

'I to se nije dogodilo. Srbija i EU su bile zajedno, i to je od posebne važnosti za atmosferu u kojoj će se odlučivati sljedećeg mjeseca', dodaje Pahor. 

Opća skupština UN-a jednoglasno je 9. rujna usvojila rezoluciju o Kosovu, prethodno usuglašenu između Srbije i EU-a, donesenu nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene kosovske neovisnosti. 

Zahtjev za stjecanjem statusa kandidata za članstvo u EU-u Srbija je podnijela krajem 2009. godine. 

Hina