naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik fonda za posrnule članice eurozone ne očekuje da će Irska i Portugal zatražiti pomoć

U fondu EU-a za pomoć dugovima opterećenim članicama eurozone ne očekuju da će Irska i Portugal zatražiti pomoć, kazao je u utorak 21. rujna čelnik fonda EFSF Klaus Regling u razgovoru za njemački list Handelsblatt.  

Dvije zemlje nisu pod snažnim financijskim pritiskom, kao ni Grčka kojoj se pomaže iz zasebnog programa pomoći koji su zajednički uspostavile Europska unija i Međunarodni monetarni fond.  

'Ne mislim da će se dogoditi najgore i da ćemo morati dati zajmove' kako bi se pomoglo Dublinu i Lisabonu, kazao je Regling za njemački poslovni dnevnik. 

'Tržišta ponekad pretjerano reagiraju', kazao je Regling, aludirajući na činjenicu da se navedene tri slabije članice eurozone suočavaju sa sve većim troškovima prilikom zaduživanja na financijskim tržištima dok pokušavaju srediti stanje državnih financija.  

Irska je u središtu pozornosti tržišta u utorak zbog aukcije državnih obveznica s rokom dospijeća od četiri i osam godina kojom se nada prikupiti i do 1,5 milijardi eura. Ishod aukcije budno će se pratiti kako bi se vidjelo hoće li tržište omogućiti Dublinu priželjkivana sredstava i po kojoj cijeni.  

Čelnik irske središnje banke Partick Honohan u ponedjeljak je izjavio da vlada mora intenzivirati rezove kako bi se, kao što je obećala, proračunski manjak do 2014. smanjio ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), gornje granice u EU. 

Iako su njegovi komentari izazvali napetosti na tržištima, Regling je poručio kako ne može zamisliti da bi središnja banka preispitivala ciljane uštede dogovorene s Europskom unijom.  

Rizici u eurozoni uvijek postoje ali situacija na tržištima smirit će se čim Irska usvoji proračun za 2011.  

Fond EFSF uspostavljen je u svibnju na razdoblje od tri godine i spreman je prikupljati sredstva na financijskim tržištima kojima bi financirao kupovinu obveznica posrnulih članica eurozone u slučaju da se suoče s problemima prilikom direktnog zaduživanja na tržištima. (Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EFSF head does not see Ireland, Portugal asking for aid