naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska očekuje ujednačavanje poljoprivrednih poticaja u EU-u

U Europskoj uniji se vodi bitka oko ujednačavanja poljoprivrednih poticaja između starih i novih zemalja članica, a Hrvatska očekuje da će to ići u tom pravcu jer je to i u njezinu interesu, izjavio je u utorak 21. rujna hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković.  

'Mi s odobravanjem gledamo na nastojanja da dođe do ujednačavanja poljoprivrednih poticaja jer bi to i Hrvatsku po njezinu ulasku stavilo u znatno povoljniju situaciju', izjavio je Čobanković, koji je u belgijskom gradu La Hulpe sudjelovao na dvodnevnom sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica i EU-a i kandidatskih zemalja.  

Francuska i Njemačka su prošli tjedan objavili zajednički dokument o reformi Zajedničke poljoprivredne politike EU-a u kojem se protive ujednačavanju poticaja po hektaru na razini cijele EU-a, jer to ne bi odražavalo gospodarsku situaciju s obzirom na niže troškove proizvodnje u novim, siromašnijim članicama.  

Prema sadašnjem sustavu, poticaji iz zajedničkog europskog proračuna variraju od 500 eura po hektaru u Grčkoj do manje od 100 eura u Latviji. 

Tom se prijedlogu najviše protivi Poljska, koja ističe da je tu riječ o obrani interesa njemačkih i francuskih poljoprivrednika na štetu onih iz siromašnijih zemalja. 

Čobanković je izjavio novinarima kako je Hrvatska u posljednjih desetak godina uspjela donekle povećati prosječnu veličinu poljoprivrednih posjeda s manje od 3 na 8,3 hektara te da očekuje da će se taj trend nastaviti čemu bi trebala pripomoći i Agencija za poljoprivredna zemljišta koja je u tu svrhu formirana. 

Ministar je rekao da bi Hrvatska poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj trebala zatvoriti do kraja ove godine. 

Hina