naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pooštrio propise o plinskoj opskrbi

Europska unija u utorak 21. rujna je iznijela prijedlog strožih propisa o isporukama plina kako bi se u budućnosti izbjeglo ponavljanje 2009., kada je prekid isporuke tog energenta iz Rusije usred zime izazvao nestašicu u nekoliko zemalja EU-a.  

Od vlada zemalja EU-a i plinskih kompanija očekivat će se da izrade planove o osiguranju minimalne 30-dnevne plinske opskrbe kućanstava, čak i u vrijeme izvanrednih situacija, stoji u nacrtu zakona koji je odobrio Europski parlament.  

'Ti su propisi veliki iskorak kako bi se osigurala plinska opskrba svih kućanstava, čak i u slučaju prekida isporuka plina', kazao je povjerenik EU-a za energetiku Guenther Oettinger. 

Planovi će morati biti pripremljeni u roku od 18 mjeseci od stupanja na snagu novih propisa, za koje se očekuje da će dobiti konačnu podršku vlada zemalja članica EU-a u listopadu i stupiti na snagu do kraja godine. 

Novim propisima također je predviđeno da se u roku od najviše četiri godine u cjevovode uvede tehnologija koja bi omogućavala dvosmjerni protok plina. Prošle godine ta mogućnost nije bila na raspolaganju, te zapadnoeuropske zemlje nisu mogle priskočiti u pomoć istočnim susjedama, pogođenima prekidom isporuka ruskog plina. 

U tu bi svrhu, kako je naglasio Oettinger, zemlje članice mogle posegnuti u 1,4 milijardi eura vrijedan fond koji je Europska komisija rezervirala za projekte na području energetske infrastrukture. 

Ruski izvoz plina pokriva oko 25 posto potreba EU-a. Posljednjih zima isporuke su prekidane u nekoliko navrata, nakon sporova u vezi plaćanja između Rusije i Ukrajine, glavne tranzitne zemlje za dopremu plina u EU.  

To je potaknulo EU da revidira zakone o plinskoj opskrbi i time pokuša smanjiti ovisnost o isporukama plina iz Rusije, uzdajući se više u projekte poput onog za gradnju plinovoda Nabucco, koji bi trebao povezivati Europu s plinskim poljima u Kaspijskom moru.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU strengthens rules on security of gas supply for citizens