naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rad na novim propisima o proračunskim manjkovima u EU bliži se kraju

Predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy signalizirao je u srijedu 22. rujna da se rad na novim europskim propisima o proračunskim manjkovima bliži kraju.  

Zemlje članice obvezale su se na strožu proračunsku disciplinu nakon što je grčka dužnička i kriza deficita zaprijetila prelijevanjem na susjedne zemlje eurozone. 

Dosad su se njihovi napori pokazali neuspješnima kada je u pitanju usuglašavanje stajališta o novim propisima kako bi se u budućnosti spriječili slični scenariji. 

Unatoč tome, Van Rompuy će, kako je kazao, u ponedjeljak europskim ministrima financija iznijeti konačne prijedloge reformi. 'U ponedjeljak 27. rujna predat ću radnoj skupini skicu globalnog izvješća o reformama', izjavio jer u Europskom parlamentu. 

Odbacivši tvrdnje da su europski ministri financija dosad postigli izuzetno malo, Van Rompuy je ustvrdio da je radna skupina od prvog sastanka u svibnju 'prešla ogroman put u vrlo kratkome roku'. 

Složio se ipak da treba još raditi na spornom pitanju kazni za prekršitelje EU-ovih proračunskih propisa. 

Dok se Njemačka zalaže za izmjenu Europske povelje kako bi se nametnula stroža proračunska disciplina, druge članice Unije nisu spremne na taj dugotrajan proces, s obzirom da je prošla izmjena propisa uvedena nakon gotovo 10 godina pregovaranja. 

Van Rompuyevo izvješće u ponedjeljak bit će svojevrsna prethodnica paralelnim prijedlozima koje će Europska komisija predstaviti 29. rujna. Europski bi čelnici dogovor o konačnom paketu mjera trebali postići na summitu u Bruxellesu 28.-29. listopada.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Van Rompuy defends economic taskforce against critics