naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Kulturne razlike pogađaju turske planove oko Europske unije

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je ovoga tjedna da kulturne razlike negativno utječu na turske ambicije da se priključi Europskoj uniji.  

'Postoje danas, to je istina, u zemljama članicama Europske unije ... neka velika pitanja oko članstva Turske zbog kulturnih razlika i to je nešto iznimno opasno', rekao je Barroso. 'O tome sada raspravljamo s našim zemljama članicama', dodao je. 

Turski zahtjev za priključenjem EU-u godinama se suočava s europskim otporom zbog pitanja ljudskih prava i nesuglasica s Ciprom, zemljom članicom EU-a koju Turska ne priznaje. 

Barroso je u govoru u utorak studentima na sveučilištu Columbia rekao da je došlo do 'promjena i u javnom mišljenju u Turskoj i u nekim od zemalja članica' koje negativno utječu na napredak Turske na putu u EU-u. 

Ako bi bila primljena, Turska bi bila jedina zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom u EU-u i jedna od najvećih po broju stanovnika. 

Barroso je također dodao da će se tijekom boravka u New Yorku gdje boravi zbog Opće skupštine UN-a sastati s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom. 

'Europska komisija zalaže se za proširenje Europske unije ali sve zemlje moraju ispuniti sve kriterije', rekao je Barroso. 

'Turska priznaje da nisu sva mjerila ispunjena - to je prvi problem', rekao je Barroso. 

Hina