naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozdravlja konačno prihvaćanje reforme financijskog nadzora

Europska je komisija u srijedu 22. rujna je pozdravila glasovanje u Europskom parlamentu koji je konačno odobrio sveobuhvatnu reformu sustava nadzora financijskog sektora kao odlučan korak koji onemogućuje da se ponovi financijska kriza iz 2008.  

EU od 1. siječnja 2011. uvodi tri nadzorne agencije - u području bankarstva, osiguranja i tržišta te četvrto tijelo pod nazivom Europski odbor za sistemske rizike, koji je pridružen Europskoj središnjoj banci (ECB), a zadaću mu je pratiti rizike u cijelom financijskom sustavu. 

'Tri nove agencije radit će zajedno s nacionalnim nadzornim službama kako bi poboljšali svakodnevno praćenje pojedinih tvrtaka. S tom reformom Europa postaje prvo područje u svijetu koja uspostavlja vrhunski nadzor, primjeren budućim izazovima', izjavio je predsjednik EK-a José Manuel Barroso. 

'Naučili smo prvu veliku lekcije iz financijske krize, onu o nedostatku primjerena nadzora. Današnja je odluka ključan trenutak u reguliranju financija u Europi. Sve inicijative koje pokrećemo trebaju spriječiti izbijanje teških kriza, zaštititi potrošače, koji su i porezni obveznici, te pridonijeti održivu i pravednu gospodarskom rastu', rekao je povjerenik za financijske usluge Michel Barnier. 

Povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn posebno je istaknuo Europski odbor za sustavne rizike, 'koji je inovativan korak prema jačem i stabilnijem financijskom sustavu'. 

Novim trima agencijama za nadzor bankarstva, osiguranja te tržišta i vrijednosnica nisu dodijeljene ovlasti za izravan nadzor banaka i drugih sudionika financijskog sustava. Ta je zadaća prepuštena nacionalnim regulatorima.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija:  Statement of the European Commission following the final agreement on financial supervision reform