naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU mora prihvatiti Tursku - njemački ministar vanjskih poslova

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ponovio je u četvrtak 23. rujna svoju potporu ulasku Turske u EU, istaknuvši da će se Turska ubrzo probiti u središte svjetske pozornice, prenose europski mediji.  

U intervjuu za Wall Street Journal, čelnik njemačke liberalne Slobodne demokratske stranke rekao je: 'Nitko ne bi smio brzopleto odbiti Tursku zalupivši joj vrata u lice nakon svih njezinih napora'. 

Upozorio je da bi turski pregovori o pristupu EU-u mogli propasti ako ubrzo ne dođe do pomaka. 'Sada moramo postupati mudro i dovoljno brzo kako do kraja ove godine ne bismo dospjeli u slijepu ulicu', rekao je. 

EU je u lipnju otvorio pregovore s Turskom o sigurnosti hrane, veterinarstvu i fitosanitarnom nadzoru. Time je Turska otvorila 13 poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara. Osam poglavlja zamrznuto je zbog teritorijalnog spora s Ciprom. 

Istodobno, stranka njemačke kancelarke Angele Merkel CDU, kao i Austrija i Francuska, opetovano poručuju da bi s Turskom trebalo sklopiti samo 'privilegirano partnerstvo'. 

'Ponekad me čudi kako samouvjereno države koje su danas utjecajne pretpostavljaju da će stvari uvijek biti takve... Samo je pitanje vremena kada će ta mlada, dinamična društva (poput Turske) biti među političkim, kulturnim i intelektualnim centrima svijeta', rekao je Westerwelle. 

Njegova izjava nastavlja se na nedavnu izjavu potpredsjednika turske vlade Alija Babacana. 

'Utjecaj europskog gospodarstva u svijetu smanjio se i nastavit će se smanjivati pa će EU samo zahvaljujući proširenju moći zaštititi svoju snagu i utjecaj', rekao je Babacan u New Yorku u srijedu. 

'Kada Turska postane članicom EU-a, ona neće biti u drugorazrednom položaju i to je jedan od razloga zašto su zemlje poput Njemačke i Francuske prilično nervozne zbog našeg pristupa', dodao je. 

Glasovi u Vijeću EU-a dobivaju se na osnovi broja stanovnika. Turska već ima 77 milijuna stanovnika, a s obzirom na to da ima veću stopu nataliteta od zapadne Europe mogla bi postati najjačom državom u EU-u ubrzo nakon 2020.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU must embrace up-and-coming Turkey, German FM says