naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Summit EU-a i Kine

Europska unija razmatrat će pitanje ljudskih prava u Kini na sljedećem summitu s Pekingom koji se treba održati 6. listopada, upozorila je Europska komisija, ocjenjujući da međunarodna zajednica ima snažna očekivanja na tom području.  

'Postoje velika očekivanja na međunarodnoj razini da se Kina uskladi s priznatim međunarodnim normama na polju ljudskih prava', naglasio je pred europskim zastupnicima okupljenima na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu povjerenik za trgovinu Karel De Gucht. 

'Čak i ako među nama postoje značajne razlike, važno je da na sljedećem summitu razgovaramo o ljudskim pravima i pravnoj državi", dodao je. "Ljudska prava su univerzalno pitanje', rekao je. 

EU priznaje da je Kina napredovala na polju ekonomskih i socijalnih prava i da je puno učinila kako bi 'poboljšala ekonomsku situaciju milijuna građana' Kine. Ipak, ne smijemo zaboraviti što se događa glede prava građana i na političkom polju, dodao je. 

Glede Tibeta, De Gucht je zatražio da Kina omogući tibetanskom stanovništvu da 'u potpunosti uživa politička, vjerska, ekonomska i socijalna prava'. 

Summit u Bruxellesu predviđen je za 6. listopada, a na njemu će sudjelovati predstavnici EU-a i kinesko izaslanstvo predvođeno premijerom Wen Jiabaom. 

Međutim, naglasak na pitanju ljudskih prava u razgovorima s Kinom izaziva i razlike među državama članicama EU-a. 

EU se složila prije nekoliko godina da revidira pitanje odluke o embargu na prodaju oružja Kini koja je donesena nakon krvavih događaja na Trgu nebeskog mira 1989., ali do danas ta odluka nije donijela konkretne rezultate. 

Zemlje članice nisu suglasne i ne može se postići zajedničko stajalište po tom pitanju, kao ni po pitanju odnosa s Tajvanom ili amnestije za sva uhićenja vezana za ustanak na Tiananmenu. 

Na summitu bi se trebalo govoriti o još jednom važnom pitanju, a to je precijenjena kineska valuta.(Hina) 

 

Više o tome:

EU Calendar: EU-China summit