naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kvaliteta života najlošija u Irskoj i Velikoj Britaniji - studija

Irska i Velika Britanija najlošija su mjesta za život u Europi dok su Francuska i Španjolska najbolja, pokazalo je istraživanje tvrtke uSwitch.com.  

Servis uSwitch.com analizirao je 16 čimbenika u deset velikih europskih zemalja, uključujući visinu PDV-a, osnovne životne troškove poput onih za hranu, gorivo i energiju, broj sunčanih dana u godini, broj dana odmora, broj radnih sati tjedno i očekivanu životnu dob. 

Rezultati su pokazali najlošije ocjene za Irsku i Veliku Britaniju, a najbolje za Francusku i Španjolsku. 

Irci su na samom dnu po broju sunčanih dana, najkasnije idu u mirovinu, manje od njih za zdravstvo izdvaja samo Poljska, imaju najskuplji plin i struju (uz Italiju), najskuplji alkohol te daleko najskuplje cigarete. 

Visoki troškovi života, mala državna izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje, kratki godišnji odmori i kasna dob za odlazak u mirovinu drže Veliku Britaniju čvrsto na dnu, samo jedno mjesto iznad Irske. 

Cijene hrane i goriva su najviše u Europi dok su cijene struje, alkohola i cigareta iznad europskog prosjeka. Velika Britanija više ne uživa reputaciju zemlje s najvišim prihodima po kućanstvu u Europi, budući da je pala iza Irske, Nizozemske i Danske. Udarac je to za stanovništvo koje je dosad bilo svjesno relativno slabe kvalitete života, ali zato relativno visokih primanja čemu je sada došao kraj.  

Izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje su ispod europskog prosjeka, Britanci su drugi po kratkoći odmora (28 dana), manje od njih imaju samo Nizozemci (27). 

Francuzi, Španjolci, Nijemci, Nizozemci, Šveđani i Talijani imaju dulji očekivani životni vijek od Britanaca. 

Francuska koja se nalazi na vrhu ljestvice ima najraniju dob za odlazak u mirovinu (59,3 godine, isto kao Poljska), najviše ulaže u zdravstvo i ima najdulju očekivanu životu dob (81,09). Radnici imaju visok broj dana godišnjeg odmora (36) - više imaju Španjolska, Danska, Poljska i Švedska - a Francuska je samo iza Španjolske i Italije po broju sunčanih dana. 

Španjolska pak ima najviše sunca, najviše dana godišnjih odmora (43), a iako izdvaja najmanje za obrazovanje, ljudi mogu uživati u najnižim cijenama alkohola. 

Sve u svemu, Britanci mogu očekivati raditi četiri godine dulje i umrijeti dvije godine mlađi od Francuza, te kroz radnu dob skupiti nešto više od tri godine odmora, dok će se Španjolci u istom radnom vijeku odmarati preko 5 godina i prije otići u mirovinu. 

Kako stoji na njihovoj web stranici, uSwitch.com je slobodan, nepristrani online i telefonski komparativni servis proizvoda i usluga koji pomaže potrošačima da usporede cijene plina, struje, vode, grijanja, telefona, interneta, digitalne televizije, mobilnih telefona, potom hipoteka, kreditnih kartica, tekućih računa i osiguranja. Godine 2010., kako kaže, slavi deset godina otkad je počeo štedjeti novac potrošača. 

Hina