naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvatska: više ljudi od europskog prosjeka 'tečno' govori jedan strani jezik

Među osobama u dobi od 25 do 64 godine u Hrvatskoj, po podacima za 2008., njih 14,5 po vlastitim riječima 'tečno' govori strani jezik, 18,1 posto 'dobro', 33,9 posto ima 'temeljno' znanje, a 32,1 posto ne govori niti jedan strani jezik, objavio je Eurostat, europski statistički ured, povodom europskog dana jezika koji se obilježava u nedjelju.  

Eurostat je povodom europskog dana jezika objavio podatke u učenju stranih jezika u školama i o tome kako odrasli vide svoje jezične vještine. 

U Europskoj uniji 13,3 posto osoba, po vlastitim riječima, govori 'tečno' strani jezik, 15,9 'dobro', 29,6 posto ima 'temeljno' znanje, a 38,3 posto ih ne govori niti jedan strani jezik. 

U većini zemalja radi se o engleskom kao prvom stranom jeziku, osim u Latviji, Litvi i Poljskoj gdje je to ruski, u Slovačkoj češki, te u Velikoj Britaniji francuski. 

Postoci se znatno razlikuju među zemljama članicama pa tako najviše osoba koje kažu da 'tečno' govore strani jezik ima u Latviji (55 posto), Sloveniji (45 posto) i Slovačkoj (44 posto), a manje od deset posto u Francuskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji i Češkoj. 

'Dobro' znanje prijavljuje najviše ispitanika u Švedskoj (39,8 posto), Estoniji (33,3 posto) i Sloveniji (32,7 posto). 

Sedamdeset pet posto Rumunja, Turaka i Mađara ne govori niti jedan strani jezik.  

Godine 2008. 79 posto učenika u osnovnim školama i 83 posto u srednjim školama općeg smjera u Europskoj uniji učilo je jedan strani jezik, a na obje razine prvi strani jezik je engleski. 

Drugi strani jezik uči 10 posto učenika u osnovnim i 39 posto u srednjim školama općeg smjera, a radi se uglavnom o francuskom i njemačkom. 

Sva djeca u osnovnim školama obuhvaćena su programima učenja stranog jezika u Luksemburgu i u Švedskoj, gotovo sva u Italiji (99 posto) i u Španjolskoj (98 posto), a najniži je postotak u Irskoj (3 posto), Nizozemskoj (32 posto) i Mađarskoj (33 posto). 

U Luksemburgu tijekom osnovnog školovanja čak 83 posto djece uči i drugi strani jezik, a na drugoj strani ljestvice je Grčka s 24 posto. 

Kada se radi o općim srednjim školama, gotovo sva djeca uče strani jezik u Češkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Finskoj i Švedskoj, a najmanje njih u Velikoj Britaniji i Irskoj.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Day of Languages In the EU, nearly 80% of children were studying a foreign language at primary school in 2008