naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Naknada za ulazak u SAD izazvala nove podjele u odnosima s EU-om

Sjedinjene Države uvele su ulaznu naknadu za putnike iz EU-a u iznosu 14 američkih dolara, što je uzrokovalo novi transatlantski spor i potaknulo Europsku komisiju da razmotri moguće recipročne mjere, prenose europski mediji.  

Naknada, uvedena početkom mjeseca, može se platiti samo kreditnim karticama putem interneta, a odnosi se na turiste iz 23 države članice EU-a koji ne trebaju vizu za putovanje u SAD. 

Putnici iz Bugarske, Cipra, Poljske i Rumunjske i dalje trebaju vizu i plaćaju drukčije vizne naknade. 

Zastupnici Europskog parlamenta osudili su u srijedu tu jednostranu odluku SAD-a i pozvali Europsku komisiju da razmotri recipročne mjere. 

Komisija za sada nije ocijenila da je novi Elektronički sustav odobravanja putovanja (Esta) oblik prikrivene vize premda eurozastupnici upozoravaju da putnici koji ne dobiju odobrenje putem tog sustava ne mogu ući u zrakoplov za SAD. 

'Razmatramo sve mogućnosti, uključivo europski Esta sustav. Sada se radi na studiji izvedivosti i moglo bi ga se uvesti u budućnosti, ako se države članice slože', rekao je povjerenik za međuinstitucionalne odnose Maroš Ševčovič. 

Europska komisija i dalje se nada da bi se taj program moglo ukinuti jer je 'diskriminatoran' i protivan deklariranim američkim ciljevima olakšavanja transatlantskih veza, dodao je. 

'Čudno je da putnici plaćaju za turizam. To bi moglo rezultirati s manje, a ne više turizma', rekao je. 

Od 14 američkih dolara, četiri su namijenjena održavanju Esta sustava, a ostatak je porez za promicanje turizma. 

Europski zastupnik Alexander Graf Lambsdorff postavio je i pitanje zaštite privatnih podataka koji se prikupljaju na taj način jer se naknada plaća kreditnom karticom. 'Ministarstvo domovinske sigurnosti može te podatke dati drugim tijelima, čak tvrtkama koje se bave putovanjima. To nije prihvatljivo sa stajališta privatnosti', rekao je. 

Hina