naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija potiče razvoj prekograničnih kulturnih destinacija; dodjela nagrade Ninu

Europska komisija obilježava u ponedjeljak 27. rujna u Bruxellesu Dan europskog turizma organizacijom konferencije na temu razvoja kulturnih turističkih destinacija koje bi trebale obogatiti europsku turističku ponudu.  

U okviru toga skupa, navečer će biti dodijeljene nagrade za 25 europskih turističkih odredišta, među kojima je i hrvatski Nin.  

Nin je, po odluci Hrvatske turističke zajednice, ovogodišnji nacionalni pobjednik u Hrvatskoj u natjecanju za nagradu 'Europska destinacija izvrsnosti' (EDEN), a ovogodišnja tema natjecanja bila je 'Turizam uz vode'. 

Nin je pobijedio u konkurenciji deset područja uz vode, koja su ušla u uži izbor - općina Raša, Karlovac, Otočac i Gacka dolina, Fužine, Hrvatska Kostajnica, dolina rijeke Cetine, otok Krapanj, Ilok, općina Kolan na Pagu i Nin. 

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a na temu 'Turistička destinacija na ruralnom području' bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka na temu 'Turizam i lokalna nematerijalna baština', dok je prošlogodišnji pobjednik na temu 'Turizam i zaštićena područja' bio nacionalni park Sjeverni Velebit. 

Govoreći o temi današnje konferencije povjerenik za poduzetništvo i industriju Antonio Tajani istaknuo je na konferenciji za novinare važnost razvoja kulturnih destinacija. 'Koncept kulturnih destinacija pridonosi raznolikosti europske turističke ponude i on predstavlja odgovor na sve veću zahtjeve turista, koji žele otkriti nove destinacije i druge kulture', rekao je Tajani. 

'Turizam i kultura idu ruku pod ruku i to je dodana vrijednost europskog turizma na međunarodnom tržištu', rekla je predstavnica belgijskog predsjedništva EU-a Isabelle Weykmans. 

U razvoju autentičnih kulturnih destinacija, poglavito prekograničnih, Europska komisija vidi mogućnost da se razbije koncentracija turističkih odredišta kao i način borbe protiv sezonskog karaktera turizma te kao prigodu da se europski građani upoznaju s europskom kulturnom baštinom. 

Kao jedan od primjera Komisija navodi biciklističku rutu 'Stazom željezne zavjese', koja slijedi granicu kojom je Europa bila podijeljena u vrijeme Hladnog rata. Ruta je duga 7.000 km i prolazi kroz 20 zemalja.  

'Kulturne destinacije predstavljaju konkretnu demonstraciju temeljnih načela Europe: ljudskih prava, kulturne demokracije, kulturnog identiteta i raznolikosti, dijaloga i uzajamne razmjene', izjavila je povjerenica za kulturu i višejezičnost Andrula Vasiliu. 

Europska komisija želi što veću koordiniranost nacionalnih turističkih politika i stoga potiče programe suradnje među njima, posebice u razvoju prekograničnih kulturnih ruta.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: European Tourism Day promotes cultural routes in the EU