naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri za pooštravanje sankcija za prekršitelje proračunskih propisa

Ministri financija Europske unije složili su se u ponedjeljak 27. rujna oko pooštravanja sankcija za prekršitelje proračunskih propisa eurozone i uvođenja disciplinskog postupka za zemlje s previsokom razinom duga ali su se razišli po pitanju stupnja automatizacije kazni, priopćeno je u utorak iz Bruxellesa.  

'Diskusija je pokazala visoki stupanj slaganja oko važnih pitanja vezanih uz proračunski i gospodarski nadzor', kazao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy koji je predsjedao sastankom europskih ministara financija u ponedjeljak u Bruxellesu. 

Ministri su se složili da treba daleko više pozornosti usmjeriti na razinu duga, te da zemlje čiji dug nadmašuje gornju dopuštenu granicu u EU od 60 posto BDP-a i koje ga ne smanjuju dovoljno brzo moraju biti suočene s disciplinskim postupkom, ističe se nadalje u njegovom priopćenju. 

Ministri su podržali i uvođenje novog sustava sankcija. 

'Sankcije bi se uvodile u ranijoj fazi i bile bi progresivnije i oslanjale bi se na širi spektar mjera provedbe. Opću je podršku dobio prijedlog da se kao prvi korak, a na temelju prijedloga Europske komisije, postrože sankcije u eurozoni', dodao je Van Rompuy. 

Ministarska se rasprava ponajviše bavila Komisijinim prijedlozima novih sankcija za zemlje eurozone koje krše propise europskog Pakta o stabilnosti i rastu. 

Dužnosnici EU-a smatraju da bi oštriji propisi spriječili novu dužničku krizu nalik onoj koja je ove godine zahvatila Grčku, te da bi pomogli obnoviti povjerenje tržišta. 

Komisija također želi suziti raspon diskrecijskih odluka koje mogu donositi ministri financija zemalja-članica. Da bi se to postiglo, predložila je izmjenu procedure po kojoj bi buduće samo kvalificirana većina ministara mogla blokirati sankcije. Trenutno je takva većina potrebna za uvođenje sankcija. 

Francuska ministrica financija Christine Lagarde smatra da je automatiziranje procedure loša ideja. 'Potpuna automatizacija kojom bi odluke u cijelosti bile prepuštene stručnjacima, ne dolazi u obzir. Smatramo da treba u cijelosti očuvati političko odlučivanje', kazala je. 

Ministri nisu odbacili njemački prijedlog da se zamrzne dotok europskih sredstava zemljama koje ne poštuju proračunske propise, no ta je tema otvorena za daljnju raspravu.  

'Trebalo bi također što prije uvjetovati dostupnost sredstava EU-a solidnom primjenom Pakta o stabilnosti i rastu', kazao je van Rompuy u priopćenju. 

Ministarska inicijativa da se uvedu sveobuhvatne promjene ove je godine pomogla umiriti zabrinutost ulagača, ali je spremnost na velike promjene jenjala nakon snažnog rasta gospodarstva u eurozone u drugome tromjesečju.  

Komisija se ipak nada da je rasprava uzela dovoljno maha da se novi propisi usvoje najkasnije iduće godine. Prijedloge će službeno predstaviti u srijedu.

 

Više o tome:

EurActiv: EU closer to agreeing new sanctions for budget rule-breakers