naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Više od dvadeset zemalja EU-a podržava mjere u mliječnom sektoru

Belgijsko predsjedništvo Europske unije uz potporu dvadesetak europskih ministara poljoprivrede zatražilo je od Europske komisije da što prije donese mjere kako bi se izbjegla nova kriza u mliječnom sektoru.  

Bruxelles bi do kraja godine trebao predstaviti paket specifičnih mjera u tom području. 

Na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak 27. rujna, dvadeset i dvoje od 27 ministara poljoprivrede EU-a poduprlo je ideju da se potiče i jasno formulira pribjegavanje pisanim ugovorima između proizvođača i industrije, ostavljajući otvorenom mogućnost da ih zemlje koje to žele učine obveznima. 

Ministri traže i 'usklađivanje ili pojašnjavanje pravila tržišnog natjecanja' u mliječnom sektoru i 'zakonodavni prijedlog' koji bi omogućio proizvođačima da pregovaraju o ugovorima preko međustrukovnih organizacija.  

Ministri su priznali ulogu koju je odigrao postojeći mehanizam tržišne intervencije u stabilizaciji cijena tijekom krize 2009., te traže da se taj mehanizam zadrži. 

Četiri zemlje - Velika Britanija, Švedska, Danska i Nizozemska - odbacile su tekst a Češka je bila suzdržana. 

Dvadeset i dvije zemlje koje podupiru zahtjev 'predstavljaju 75 posto proizvodnje mlijeka u Europi', rekla je belgijska ministrica poljoprivrede Sabine Laruelle čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Unijom. 'Imamo kvalificiranu većinu', kazala je. 

Europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos ponovio je da ima namjeru do kraja godine predstaviti paket mjera za mliječni sektor. 

Budući da bi mliječne kvote trebale biti ukinute do 2015., Ciolos je obećao da neće dopustiti da sektor ostane bez ikakve sigurnosti.(Hina) 

 

Više o tome:

Belgijsko EU predsjedništvo: Agriculture and Fisheries Council