naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže da se i televizori označavaju energetskim oznakama

Europska komisija u utorak 28. rujna je predložila da oznake o potrošnji energije prvi put dobiju i televizori, koji prosječno potroše deset posto električne energije u kućanstvu, kao i promjene u označavanju ostalih kućanskih aparata.  

Komisija u svom prijedlogu, koji zajednički moraju odobriti Vijeće EU-a i Parlament, predlaže da se i na televizore počnu stavljati tzv. 'energetske oznake', koje pokazuju kojoj kategoriji potrošnje pripadaju. 

Proizvođači će morati proizvode koje stavljaju na europsko tržište označavati prema sedam kategorija potrošnje, koje se kreću u rasponu od oznake A, koja označava aparate s najmanjom potrošnjom do G, oznakom za najveću potrošnju. 

'Energetske oznake pomažu da se na tržištu pojavljuju proizvodi visoke energetske učinkovitosti, što je veliki doprinos u ostvarivanju ciljeva EU-a u području štednje energije, konkurentnosti i u borbi protiv klimatskih promjena. Istodobno, potrošači štede svoj novac', rekao je povjerenik za energetiku Guether Oettinger. 

Energetske oznake za hladnjake i zamrzivače, perilice rublja i suđa postoje još od 1992. godine. 

Danas na tržištu EU-a 90 posto tih aparata nosi oznaku A. Međutim, nove tehnologije su omogućile da se prepolovi potrošnja i kod aparata s najboljom oznakom energetske učinkovitosti, stoga je Komisija predložila da se najbolja kategorija s oznakom A dodatno proširi na A+, A++ i A+++. 

Televizori, hladnjaci, zamrzivači, perilice suđa i rublja prosječno potroše 30 posto energije jednog kućanstva.  

Nove oznake trebaju pomoći potrošačima da se pri kupnji novih aparata odluče za one koje troše manje energije, čime se mogu postići znatne uštede. Primjerice, hladnjak-zamrzivač s oznakom A+++ u prosjeku troši 60 posto manje energije od takvog aparata s oznakom A. 

Iako televizori i ostali kućanski aparati s najmanjim utroškom energije stoje nešto više, oni se na kraju isplate zbog manje potrošnje, navodi Komisija. 

Novo označavanje stupit će na snagu godinu dana nakon objave u službenom glasilu EU-a, a prije toga mora biti prihvaćeno u Vijeću EU-a i Parlamentu.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Energy savings: Commission sets up new energy labels for televisions, refrigerators, dishwashers and washing machines