naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor Europskog parlamenta podržao ukidanje viza za BiH i Albaniju

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta podržao je u utorak 28. rujna ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, koji bi prije kraja ove godine trebali moći slobodno putovati u sve zemlje schengenskog prostora.  

Nakon izglasavanja na parlamentarnom odboru, sljedeći tjedan o tome će glasovati cijeli sastav Europskog parlamenta na mini plenarnoj sjednici, a konačnu odluku trebali bi donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja članica početkom studenoga. 

Po ocjeni Europske komisije, obje su zemlje ispunile tražene kriterije za ukidanje viznog režima. 

'Poslali smo danas vrlo snažan i pozitivan signal građanima Bosne i Hercegovine i Albanije da je Europska unija spremna ukinuti vize za putovanje u schengenski prostor. Obje zemlje su ispunile tehničke kriterije, što je prepoznato u ocjeni Europske komisije. Nadam se da ćemo građanima obiju zemalja omogućiti da slobodno putuju u EU prije kraja ove godine', istaknula je zastupnica Europskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon, koja je parlamentarna izvjestiteljica za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana. 

Krajem prošle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i uskoro će ostati samo građani Kosova koji ne mogu putovati bez viza. Pet članica Europske unije ne priznaje neovisnost Kosova i stoga je vrlo teško naći tehničko rješenje kako osobama s kosovskim putovnicama omogućiti bezvizni režim. 

'Moramo se ozbiljno pozabaviti pitanjem Kosova, naći rješenje kako pokrenuti proces vizne liberalizacije i poslati toj zemlji jasne smjernice i kriterije za ulazak u bezvizni režim. Građani Kosova ne bi smjeli predugo ostati iza 'viznog zida' nakon što svi njihovi susjedi mogu putovati bez viza', zaključila je Fajon.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Immigration: a single work and residence permit