naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU neće oklijevati poduzeti mjere protiv Islanda i Ovčjih Otoka

Europska unija neće oklijevati poduzeti mjere protiv Islanda i Ovčjih Otoka koji su jednostrano povećali ovogodišnje kvote za izlov skuše, rekla je u ponedjeljak 27. rujna europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki.  

Ocjenivši 'neprihvatljivim' jednostrane poteze Islanda i Ovčjih Otoka, Damanaki je rekla da je u ponedjeljak na sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU-a dobila jasan mandat za nastavak pregovora. 

EU želi postići dugoročan sporazum s Islandom i Ovčjim Otocima, a pregovori bi trebali početi u listopadu. 

Ovčji Otoci pripadaju Danskoj, ali od 1948. imaju autonomnu vladu u svim područjima osim obrane. 

'Ne želimo sporazum pod svaku cijenu', upozorila je Damanaki. Ako su zahtjevi Islanda i Ovčjih Otoka prekomjerni, spremni smo reagirati, posebno kad je riječ o našim godišnjim sporazumima s tim zemljama o kvotama za lov na druge vrste ribe. 

Navevši kao argument klimatske promjene, zbog kojih se skuša preselila u njihova ribolovna područja, Island i Ovčji Otoci odlučili su jednostrano povećati kvote za lov na skušu za 2010. 

'Neprihvatljivo je da se odluke donose jednostrano, a da se ne uzmu u obzir znanstvena mišljenja' i 'bez razgovora s EU-om', ocijenio je francuski ministar Bruno Le Maire. Upozorio je da će Europljani znati pokazati odlučnost. 

Damanaki je izjavila da 'Europska komisija ne povezuje to pitanje s pitanjem pristupnih pregovora' Islanda s EU-om. Naglasila je, međutim, da ta otočna država treba također poštivati europska pravila.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Maria Damanaki European Commissioner for Maritime Affairs and Fisheries Speaking points for the press conference Agriculture and Fisheries Council Brussels, 27 September 2010