naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Indeks europske gospodarske klime nadomak najvišoj razini u tri godine

Povjerenje kompanija i potrošača u 16-članoj eurozoni u rujnu je skočilo na najvišu razinu u gotovo tri godine, pri čemu je posebno snažan skok zabilježen u Njemačkoj, pokazali su u srijedu 29. rujna najnoviji podaci Europske komisije.  

Komisijin pokazatelj gospodarske klime u eurozoni porastao je u rujnu za gotovo jedan bod u odnosu na kolovoz, na 103,2 boda, najvišu razinu od siječnja 2008. 

Njemačka je pritom ostvarila još jedan snažan rast, za čak dva boda, čime je najviše pridonijela ukupnom rastu, priopćila je Komisija.  

Što se tiče ostalih velikih gospodarstava eurozone, povjerenje je ojačalo za 1,1 bod u Španjolskoj, te za 0,9 bodova u Nizozemskoj, dok je u Francuskoj ostalo nepromijenjeno. U Italiji je oslabilo za 1,2 boda. 

U 27-članoj EU rast je bio nešto skromniji i iznosio je 0,3 boda, pa odgovarajući indeks iznosi 103,4 boda. Pritom je u Velikoj Britaniji zabilježen oštar pad, za 2,1 bod, te u Poljskoj, za 0,7 bodova. 

Raspoloženje u industriji EU27 ostalo je nepromijenjeno dok je u eurozoni poboljšano za jedan bod, uz zabilježen rast prognoza novih narudžbi i proizvodnje, priopćila je Komisija. 

Povjerenje potrošača u EU27 istodobno je blago oslabilo, za jedan bod, kliznuvši na minus dvanaest bodova, zbog pojačanog pesimizma glede opće gospodarske situacije i prijetnje nezaposlenosti. U eurozoni je pak ostalo nepromijenjeno na minus jedanaest bodova, čime su uglavnom potvrđene prošlotjedne procjene EK. 

U odvojenom je izvješću Komisija objavila da je njezin pokazatelj poslovne klime u eurozoni u rujnu također dosegnuo najvišu razinu u gotovo tri godine, ojačavši na 0,77 bodova, s 0,72 boda u kolovozu.  

Njegov rast navodi na zaključak da će se oporavak aktivnosti u industriji nastaviti u idućim mjesecima, ističu u Bruxellesu. Tako su menadžeri u industriji iskazali veći optimizam u očekivanjima povezanim s proizvodnjom i zapošljavanjem, kao i narudžbama.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: September 2010: Economic Sentiment Indicator improves further in both the EU and the euro area