naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EIB: 200 milijuna eura za potporu hrvatskom programu i aktivnostima za pristupanje EU

Europska investicijska banka (EIB) Hrvatskoj je osigurala zajam od 200 milijuna eura za sufinanciranje njenih pretpristupnih aktivnosti zajedno s Europskom komisijom, priopćeno je iz EIB-a.  

Sredstva EIB-a će, napominje se, pripomoći provedbi investicija u ukupnom iznosu od oko 800 milijuna eura kojima će se rješavati dugoročne potrebe hrvatskog gospodarstva i od kojih se očekuje pomoć u zadovoljavanju standarda EU u nizu ključnih sektora. 

Programom su obuhvaćena prioritetna ulaganja u poboljšavanje vodoopskrbe, zbrinjavanje krutog otpada, željezničku infrastrukturu, regionalnu konkurentnost i razvoj ljudskog kapitala. 

Ovime EIB po prvi put financira tako širok program u pristupnoj fazi, pri čemu se naglasak u velikoj mjeri stavlja na pripremu projekata i jačanje sposobnosti u svjetlu budućeg punopravnog članstva u EU, navodi se u priopćenju.  

Ovim sredstvima EIB-a za sufinanciranje, zajedno s Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA), ojačat će se suradnja s budućom državom članicom, a očekuje se i da će se osnažiti sposobnost apsorpcije znatnog povećanja sredstava EU, što se predviđa nakon pristupanja EU do kojeg bi, prema trenutačnom planu, trebalo doći 2012. godine.  

Programom IPA se u Hrvatskoj zamjenjuju razni programi i financijski instrumenti Europske unije, kao što su PHARE i ISPA. Program se sastoji od komponenti - pomoć u tranziciji i jačanje institucija, prekogranična suradnja (s državama članicama EU i drugim zemljama korisnicama Programa IPA), regionalni razvoj (promet, okoliš, regionalni i gospodarski razvoj), ljudski resursi (jačanje ljudskog kapitala i suzbijanje socijalne isključenosti) i ruralni razvoj. 

EIB, banke Europske unije, od 2001. godine Hrvatskoj je odobrio zajmove vrijedne oko 2,4 milijarde eura, što uključuje i ovaj zajam. 

Od početka 2010. godine do danas, EIB je odobrio rekordnih 484 milijuna eura za projekte u Hrvatskoj. 

Portfelj zajmova EIB-a u Hrvatskoj obuhvaća sve gospodarske sektore u rasponu od osnovne infrastrukture do proizvodnje i usluga, uključujući i potporu malom i srednjem poduzetništvu putem domaćih financijskih institucija.(Hina)

 

Više o tome:

Europska banka: EIB supports with EUR 200 million Croatia’s EU pre-accession programme and activities