naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren: Članstvo u EU-u izazov i prilika za Hrvatsku

Članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku znači ravnopravno sudjelovanje u procesu donošenja odluka i kreiranju politika EU-a, pristup tržištu od oko 500 milijuna potrošača i veće iznose iz europskih fondova za strukturni razvoj i Hrvatska se za to mora pripremiti jer vrijeme brzo istječe, rekao je u četvrtak 30. rujna u Zagrebu šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.  

'Velik cilj, izazov i prilika za Hrvatsku je sudjelovanje u procesu donošenja odluka i kreiranja politika EU-a', rekao je Vandoren na inauguraciji 'EU Executive programa' koji je pokrenulo Veleučilište VERN u Zagrebu. 

Otvoreno tržište od gotovo pola milijarde potrošača te europski fondovi za strukturni razvoj koji će omogućiti nastavak modernizacije zemlje također su izvanredna prilika, dodao je, istaknuvši da je od samog datuma ulaska mnogo važnija dobra priprema za članstvo u EU. 

'Minuta je do ponoći i vremena za gubljenje nema', kazao je Vandoren pozvavši hrvatsku vladu da stvori povoljne uvjete za poslovanje i privlačenje izravnih stranih ulaganja. 

Vandoren je također istaknuo da ne treba očekivati da će EU riješiti sve probleme u Hrvatskoj. 

'To sigurno neće biti raj, ali će perspektiva biti drugačija', rekao je, dodajući da je ulazak Hrvatske važan i za EU jer Hrvatska predstavlja 'vrata' u jugoistočnu Europu. 

Državni tajnik u MVPEI-ju Andrej Plenković izrazio je nadu da će Hrvatska tijekom mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine završiti pristupne pregovore te tijekom 2012. ili 2013. ući u Uniju ako u procesu ratifikacije Ugovora o pristupanju ne dođe do neplaniranih zastoja. 

'Vjerujem da to možemo ostvariti', rekao je. 

Na pitanje hoće li status Hrvatske u EU biti poput statusa Portorika u Sjedinjenim Državama, Plenković je istaknuo da će Hrvatska biti punopravna članica Europske unije ravnopravna ostalima, da će imati svoje predstavnike u svim tijelima Europske unije te da će hrvatski biti 24 službeni jezik EU-a. 

Plenković je također odbacio kritike na račun slabih hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta istaknuvši da je Hrvatska iskoristila 85 do 95 posto sredstava iz predpristupnih fondova. 

Andreas Staab profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti i jedan od predavača na novom VERN-ovom programu istaknuo je da su bit EU-a njezini zakoni koji usklađuju život u državama članicama te da za članstvo u Uniji nema alternative niti za jednu državu. 

Želi li Hrvatska uspjeti u Uniji, poput primjerice Irske ili Slovačke, mora imati dobar plan i strategiju, kazao je Staab, istaknuvši važnost dobro obrazovane radne snage i povoljnog poslovnog okruženja. Objasnio je također da integracija u EU ne završava datumom ulaska niti njime počinje, već je riječ o procesu koji se odvija u fazama, a u nekim sektorima hrvatskog društva, poput trgovine i obrazovanja, ona je već ostvarena. 

EU Executive program namijenjen je poduzetnicima, menadžerima i stručnjacima iz javnog i nevladinog sektora kojima će nastojati približiti načine funkcioniranja europskih institucija, proces odlučivanja, europske propise i pravnu praksu, EU fondove te načine lobiranja.  

Hina