naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles želi od vlade u Dublinu detaljan četverogodišnji fiskalni plan

Europska komisija pojačala je pritisak na vladu u Dublinu, tražeći da sastavi detaljan i uvjerljiv četverogodišnji fiskalni plan kako bi umirila strah tržišta od reprize grčkog slučaja.  

Povjerenik EK za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn naznačio je da bi Irska morala izaći s detaljnim planom o zauzdavanju golemog proračunskog manjka u razdoblju do 2014. 

'Znam da su vlasti već odredile visinu ušteda u konsolidacijskim paketima koje namjeravaju provesti u djelo u sljedećim godinama', kazao je povjerenik Eu-a u razgovoru za The Irish Times. 

'Ponovio bih ipak da bi definiranje i usvajanje već u sadašnjem trenutku onih mjera kojima bi se u idućih nekoliko godina osiguralo održivo zauzdavanje duga osiguralo jasniju sliku, pa i za tržišta', kazao je Rehn u razgovoru za The Irish Times.  

Vlada u Dublinu dogovorila je s Bruxellesom kresanje proračunske potrošnje u 2011. i 2012. za tri milijarde eura. U irskom proračunu za sljedeću godinu precizirane su mjere štednje za sljedeću godinu ali Rehn traži više od toga, napominje dublinski list.  

U utorak je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj kazao da u Bruxellesu ne razmišljaju o tome da Irskoj dodijele sredstva iz fonda za pomoć posrnulim članicama eurozone.  

Da bi dobio taj novac, Dublin bi morao uputiti službeni zahtjev koji bi potom ispitale Europska komisija i Europska središnja banka (ECB). 

Analitičari smatraju da premijeru Brianu Cowenu i ministru financija Brianu Lenihanu ne preostaje drugo doli izraditi planove o smanjenju potrošnje, unatoč krhkom gospodarstvu i prijetnji prijevremenih općih izbora. 

Ulagači zahtijevaju konačan iznos troška spašavanja posrnulog Anglo Irish Banka, koji je početkom 2009. nacionaliziran i tako vraćen s ruba propasti. 

Trgovci kažu da su troškovi spašavanja AIB-a od 35 milijardi eura, odnosno više od 20 posto irskog BDP-a, već uračunati u cijenu irskih državnih obveznica.  

Premijer Cowen insistira na tome da je spas Anglo Irish Banka izvediv zato što će troškovi biti raspoređeni na razdoblje od najmanje 10 godina.

Porezni su pak obveznici siti toga što moraju trpjeti smanjenje plaća, povećanje poreza i nižu kvalitetu javnih usluga kako bi pridonijeli spašavanju Anglo Irish Banka, čije su godine razuzdanog kreditiranja za vrijeme katastrofalnog procvata na tržištu nekretnina pridonijele klizanju države i bankovnog sustava na rub propasti.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Ireland reveals massive extent of banking debt