naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Delegacija EU Informacijskog centra pri švedskom parlamentu posjetila IMO

Delegacija EU Informacijskog centra pri švedskom parlamentu (Riksdagen) posjetila je u četvrtak 30. rujna Institut za međunarodne odnose u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj. 

Tijekom posjete švedske delegacije organiziran je sastanak sa djelatnicima IMO-a na čelu sa dr. sc. Višnjom Samardžijom, voditeljicom Odjela za europske integracije.  

Švedska delegacija na sastanku je predstavila rad EU Informacijskog centra pri švedskom parlamentu. EU Informacijski centar zapošljava deset djelatnika koji su združeni za informiranje zastupnika i službenika Parlamenta o pitanjima vezanima za europske integracije i švedsko članstvo u Uniji. 

EU Informacijski centar iz Švedske također informira i širu javnost, pri čemu se koristi web stanicama, izdavanjem publikacija, organiziranjem seminara i programa usavršavanja, a služi i kao informacijski centar za sve zainteresirane građane.  

Švedska delegacija pokazala je veliko zanimanje za proces pristupanja republike Hrvatske i stanje pretpristupnih pregovora, te način na koji se ovaj proces prati na Institutu za međunarodne odnose.  

Dr. sc. Višnja Samardžija  predočila je stanje u pretpristupnim pregovorima, te ukazala na probleme u pregovaračkim poglavljima 23. Pravosuđe i ljudska prava i 8. Tržišno natjecanje, ali i istaknula kako su pregovori u završnoj fazi te se njegov završetak očekuje tijekom mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini 2011. 

Švedska delegacija posjetila je i EU''i'' – Dokumentacijski centar pri Institutu za međunarodne odnose, s čijim radom ih je upoznao voditelj centra Krševan Antun Dujmović.