naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Schmitt: Europa s velikom nadom očekuje ulazak RH u EU

Cijela Europa s velikom nadom očekuje ulazak Hrvatske u EU koji će biti primjer za regiju i ispuniti nadom sve susjede, a Mađarska vjeruje da bi se pregovori Hrvatske s EU-om formalno mogli završiti tijekom njezina predsjedanja Unijom, izjavio je u petak 1. listopada u Zagrebu mađarski predsjednik Pal Schmitt.  

'Sada već cijela Europa s velikom nadom očekuje vaš ulazak u Europsku uniju. Naime, pristupanje Hrvatske toj zajednici bit će primjer za cijelu regiju i to može ispuniti nadom sve susjede', rekao je Schmitt u izjavi za novinare nakon razgovora sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. 

'Veliku nadu u nama pobuđuje ono što je Hrvatska učinila na ovom petogodišnjem putu pripreme ulaska u EU. Ja sam također izrazio nadu da se pregovori formalno mogu završiti za vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om, na njegova dva velika summita koji će se održati u ožujku i u lipnju', istaknuo je Schmitt koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Zagrebu. 

Zahvalivši Schmittu na potpori koju Mađarska pruža hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU i nazvavši ga 'velikim prijateljem Hrvatske', Josipović je izjavio da Hrvatska i Mađarska 'imaju najbolje međususjedske odnose'. 

Kazao je da je svjestan da Hrvatska mora ispuniti one uvjete koji se od nje očekuju za ulazak u članstvo Unije, a to su reforme pravosuđa, javne uprave, borba protiv korupcije, suradnja s međunarodnim pravosuđem, ali i strukturalne reforme u gospodarstvu. Međutim, izrazio je uvjerenost da će Hrvatska na vrijeme zatvoriti sva poglavlja. 

Josipović je rekao da je zadivljen ambicioznošću planova Mađarske za predstojeće predsjedanje EU-om te da je u njima našao i brojne teme 'od vitalnog interesa za Hrvatsku'. 

Što se tiče borbe protiv korupcije, hrvatski predsjednik je rekao da je 'najvažnije da politika neće i ne smije utjecati na pravosuđe'. 

Dvojica predsjednika također su razgovarala o nacionalnim manjinama, kulturnoj raznolikosti, regionalnoj suradnji kao i pitanjima razvoja. 

'Podudarnost naših stajališta o razvojnim planovima ne samo naših zemalja nego i cijele Europske unije zaista je na vrlo visokoj razini', kazao je Josipović zahvalivši Schmittu na posjetu koji je još jednom potvrdio 'sjajne odnose Hrvatske i Mađarske'. 

'Ovaj susret ne jača samo naše međusobno prijateljstvo već i prijateljstvo naših zemalja, 4,5 milijuna građana Hrvatske i 10 milijuna Mađara', rekao je Schmitt. 

Hina