naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Azijski lideri pritišću EU zbog mjesta u upravnim tijelima MMF-a

Škakljiva tema mjesta i glasačkih prava u upravnom odboru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obilježit će sastanke europskih i azijskih lidera u utorak 5. i srijedu 6. listopada u Bruxellesu, najavljuju europski mediji.  

Ovog će tjedna u Bruxellesu biti održan čitav niz sastanaka europskih i azijskih čelnika u sklopu Europsko-azijskog foruma (ASEM) a za četvrtak je najavljen i bilateralni summit EU-a i Kine, te EU-a i Južne Koreje. 

Dužnosnici su potvrdili da će na sastancima sudjelovati 40 europskih i azijskih čelnika a glavne teme obuhvatit će upravljanje svjetskim gospodarstvo, održivi razvoj, te borbu protiv gusara i protiv terorizma. 

Europa će se također vjerojatno naći pod pritiskom da se odrekne mjesta u upravnom odboru MMF-a, budući da se tržišta u razvoju već dugo žale da tom međunarodnom organizacijom dominiraju Europljani i Amerikanci. 

Europski direktori trenutno zauzimaju devet od ukupno 24 mjesta, koja zajedno s njihovim glasačkim pravima još uvijek odražavaju relativnu veličinu europskog gospodarstva u 1945., kada je MMF osnovan. 

Rujanski proceduralni manevar SAD-a i američko odbijanje da se odbor ponovno izabere u sadašnjem obliku pojačali su pritisak na Europljane da smanje broj svojih mjesta u upravnom tijelu MMF-a. 

'Ne mislim da ćemo doći do rješenja na ovom susretu u sklopu ASEM-a. Istražit ćemo manevarski prostor', kazao je prošli tjedan visoki europski dužnosnik. Kina je kazala da želi riješiti to pitanje prije idućeg sastanka G20, koji je zakazan 11. i 12. studenog u Seulu. 

Europski prigovori u vezi s pristupom kineskom tržištu roba i usluga, te sa zaštitom prava intelektualnog vlasništva i otvaranja tržišta javne nabave naći će se pak u prvom planu na bilateralnom summitu EU-a i Kine u srijedu. 

Europske tvrtke sve su više frustrirane zbog regulatornih zahtjeva kojima Kina nastoji ograničiti pristup inozemnih tvrtki na tržište javne nabave. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila da taj azijski div mora pristupiti sporazumu o javnoj nabavi u sklopu Svjetske trgovinske organizacije ukoliko kineske tvrtke i dalje žele imati pristup europskim tržištima javne nabave.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Asian leaders to pressure EU over IMF seats