naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dvodnevni summit ASEM-a počinje u ponedjeljak u Bruxellesu

Europski i azijski čelnici započinju u ponedjeljak 4. listopada u Bruxellesu dvodnevni sastanak na vrhu kojem bi glavne teme trebale biti trgovina i reforma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali je summit u sjeni teritorijalnog spora Japana i Kine.  

ASEM, koji će okupiti šefove država i vlada i predstavnike 46 zemalja forum je za dijalog između zemalja Europe i Azije. Sastanci na vrhu te organizacije utemeljene 1996. održavaju se svake dvije godine. Prvi, utemeljiteljski, održao se u Bangkoku, a posljednji 2008. u Pekingu. 

Organizacija uključuje 27 zemalja Europske unije, 10 zemalja ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije), Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Pakistan i Mongoliju, te nove članice Australiju, Novi Zeland i Rusiju. 

Osim summita ASEM-a, u srijedu će se održati i odvojeni sastanci na vrhu između Europske unije i Koreje, te EU-a i Kine. 

Ekonomska pitanja trebala bi dominirati summitom ASEM-a budući da ta organizacija predstavlja 60 posto svjetske populacije i globalne trgovine. 

Reforma MMF-a također bi trebala biti visoko na dnevnom redu nakon što je Unija u petak dala signal kako je voljna prepustiti neke ovlasti brzorastućim ekonomijama koje tvrde da je Europa prezastupljena. 

Što se tiče klimatskih promjena, vođe ASEM-a će iskazati kako žele 'hitno postići pošten, učinkovit i sveobuhvatni pravno obvezujući rezultat', kaže se u nacrtu zajedničke izjave za summit. 

Japansko-kineski spor mogao bi zamutiti pozitivnu sliku summita, a promatrači pomno prate hoće li se u četiri oka sastati japanski premijer Naoto Kan i njegov kineski kolega Wen Jiabao kako bi ublažili napetosti oko pomorskog incidenta kraj spornih otoka. 

Japan i Kina našli su se u najtežoj diplomatskoj krizi u zadnje četiri godine, otkako je 8. rujna japanska obalna straža zaustavila kineski brod pokraj nenastanjenih otočića u Istočnokineskome moru na koje polažu pravo obje zemlje. 

Europska unija trebala bi također potpisati trgovinski sporazum s Južnom Korejom, u nadi da će to biti samo prvi u nizu sličnih sporazuma s drugim azijskim zemljama. 

Sastanak EU-a s Kinom mogao bi se pokazati problematičnijim budući da EU i SAD optužuju Peking da namjerno održava podcijenjeni tečaj svoje valute, yuana, što kineskim izvoznicima omogućuje bitnu prednost. 

Predstavnici EU-a također bi mogli spomenuti i pitanje ljudskih prava u Kini. 

Kineski premijer, koji sudjeluje na summitu u okviru europske turneje na kojoj se nalazi, rekao je pred grčkim zastupnicima u Ateni pred odlazak u Bruxelles da smatra da je 'snažna Europa nezamjenjiva'.

'Kina želi promovirati i ojačati strateške veze s Europskom unijom', rekao je. Dodao je da Kina podupire euro i želi olakšati investicije u svojoj zemlji, ali je zatražio od Europljana da 'ograniče protekcionizam'. 

Trgovinska razmjena između zemalja Europske unije i njihovih 19 partnera iz Azije gotovo se udvostručila između 2000. i 2008., ali se prošle godine smanjila za 20 posto što se pripisuje svjetskoj ekonomskoj krizi, pokazali su podaci Europskog statističkog ureda. 

Europa je u tome u deficitu: europski izvoz prema azijskim zemljama ASEM-a prošle je godine iznosio 310 milijardi eura, dok je uvoz iz iste zone iznosio 525 milijardi eura.(Hina) 

 

Više o tome:

ASEM8