naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gotovo 40 posto površine EU-a prekriveno šumom

Šume i ostale šumovite površine pokrivaju gotovo 40 posto ukupne površine Europske unije dok na kultivirane površine otpada gotovo četvrtina teritorija, pokazali su u ponedjeljak 4.listopada objavljeni podaci europskog statističkog ureda.  

Travnate površine čine petinu a one izgrađene, uključujući ceste i željezničke pruge, četiri posto, objavio je Eurostat u prvom izvješću o površinama u EU i njihovoj namjeni. 

Izvješće se temelji na sveobuhvatnom ispitivanju o iskorištenosti teritorija koje je provedeno prošle godine a obuhvatilo je 23 članice Unije.  

Šume i ostale šumovite površine čine gotovo 40 posto teritorija EU-a a u nekim članicama i više od polovine, pokazuju statistički podaci. 

Na prvom je mjestu po površinama obraslim šumom Finska, gdje šume pokrivaju 68 posto teritorija. Slijedi Švedska sa 66 posto, Slovenija sa 63 posto, Estonija s 55 posto i Latvija s 52 posto teritorija obraslog šumom. 

Najviši je pak udio površina zasađenih poljoprivrednih kulturama prošle godine zabilježen u Danskoj, od 48 posto. Na drugom je mjestu Mađarska sa 47 posto, a slijede Poljska s 36 posto, Češka s 35 posto, Njemačka i Italija, po 33 posto, te Španjolska i Francuska, po 30 posto. 

U Irskoj pak prirodne i travnatim poljoprivrednim kulturama zasađene površine pokrivaju gotovo dvije trećine teritorija (64 posto). Slijede Velika Britanija sa 42 posto, Nizozemska s 38 posto i Belgija s 33 posto. 

Najveći udio šikare zabilježen je u Grčkoj (21 posto), Španjolskoj (14 posto), Portugalu (11 posto) i Velikoj Britaniji (10 posto). 

Nizozemska i Belgija imaju najveće udjele izgrađenog teritorija, uključujući ceste i željezničke pruge, od 13 odnosno 10 posto. 

Eurostatovi podaci također pokazuju da se za poljoprivrednu proizvodnju koristi više od 40 posto teritorija EU-a, te gotovo 30 posto za šumarstvo. 

Na stambenu, komercijalnu i industrijsku primjenu otpada tek nešto više od 10 posto ukupnog teritorija EU-a, pokazuju podaci kojima raspolaže Eurostat. 

Najveći je udio površine preuređen za stanovanje, industriju i komercijalnu namjenu u Nizozemskoj, 37 posto, Belgiji, 25 posto, Danskoj i Velikoj Britaniji, po 16 posto.(Hina)  

Više o tome:
Europska komisija: Results on EU land cover and use published for the first time