naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irsko gospodarstvo ove će godine stagnirati, prognozira središnja banka

Irsko gospodarstvo ove će godine gotovo stagnirati, suprotno nadama vlade u Dublinu da će zabilježiti umjeren rast, upozorila je u ponedjeljak 4. listopada tamošnja središnja banka.  

Središnja banka srezala je prognozu stope rasta i sada očekuje da će irski bruto domaći proizvod (BDP) porasti svega 0,2 posto u 2010., nasuprot prvotno prognoziranih 0,8 posto.  

Vladu u Dublinu pritom je upozorila da se s obzirom na bojazni međunarodne zajednice u vezi stanja irskih državnih financija ne bi smjela suzdržavati oštrijih rezova, i to unatoč slabijim prognozama. 

'S obzirom na snažno ojačale zabrinutosti oko fiskalne održivosti, glavni prioritet u kratkoročnoj perspektivi jest osigurati da proračun za 2011. vjerodostojno pokazuje prvi korak reprogramiranog pooštrenog fiskalnog plana', stoji u posljednjem tromjesečnom biltenu središnje banke. 

Analitičari pak upozoravaju da bi kronična nestašica dobrih vijesti iz irskog gospodarstva za tamošnje potrošače, ionako financijski iscrpljene zbog recesije, mogla gurnuti posrnulu članicu eurozone u novu krizu.  

U središnjoj se banci ipak nadaju da će se potražnja Iraca početi postupno oporavljati u 2011., kada očekuje rast BDP-a od 2,4 posto. Riječ je također o naniže revidiranoj stopi u usporedbi s prvotno prognoziranih 2,8 posto, pri čemu rizik od njezinog daljnjeg snižavanja nije isključen, upozoravaju u središnjoj banci.  

Prema širem pokazatelju stanja u domaćem gospodarstvu, bruto nacionalnom proizvodu (BNP) koji ne uključuje dobit multinacionalnih kompanija i kamate na inozemni dug, irsko gospodarstvo ove će se godine smanjiti za 1,7 posto, što bi bila treća uzastopna godina pada aktivnosti, prognozira dalje središnja banka.  

Iako vlada u Dublinu za ovu godinu ustraje na prognozama rasta BDP-a u visini jedan posto, nove prognoze sprema se objaviti već ovaj mjesec.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Rehn predicts end of Ireland's low-tax regime