naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit ASEM-a o jačanju gospodarskih veza i sigurnosti

Europski čelnici razgovarali su u ponedjeljak 4. i utorak 5. listopada u Bruxellesu o jačanju gospodarskih veza s Azijom, izrazivši nadu u skoro sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Indijom, Vijetnamom, Malezijom i Tajlandom pošto su probili led s Južnom Korejom, te o sigurnosnim pitanjima, prenose svjetske agencije.  

Glavna tema dvodnevnog summita EU-a i 19 azijskih zemalja (ASEM) u ponedjeljak je bio gospodarski oporavak i reforme, a u utorak dominiraju sigurnosna pitanja poput borbe protiv pirata u afričkim vodama, iranskog i sjevernokorejskog nuklearnog programa i izraelsko-palestinskog sukoba. 

Čelnici su 'ponovili svoju predanost provedbi planiranih reformi na području financijske regulative i nadzora' i obećali da će 'raditi na provedbi strukturnih reformi smanjujući prevelike javne deficite', kaže se u kratkom priopćenju predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja, objavljenom nakon sastanaka u ponedjeljak, prenosi dpa. 

Prvi bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini EU-a u Aziji, koji će u srijedu biti potpisan s Južnom Korejom, otvorit će put drugim trgovinskim sporazumima u regiji, rekao je Van Rompuy, a prenosi Reuters. 

'To će također osnažiti gospodarske odnose između Europske unije i drugih azijskih gospodarstava', rekao je Van Rompuy na otvaranju summita. 

EU će u utorak pokrenuti pregovore o trgovinskom sporazumu s Malezijom, dok su indijski potpredsjednik Hamid Ansari i Van Rompuy u ponedjeljak izrazili 'jasnu želju' da sklope takav sporazum, kazali su europski dužnosnici. 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je također novinarima da EK želi pokrenuti i trgovinske pregovore s Vijetnamom 'što je moguće prije' te s Tajlandom. 

Japan, po priopćenju njegove vlade objavljenom u utorak u Bruxellesu, također želi, u proljeće, pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om, a japanska vlada već je o tom pitanju razgovarala s predstavnicima Europske komisije. 

Malezijski premijer Najib Razak rekao je da bi Europa trebala iskoristiti zamah sporazuma sa Seulom kako bi pronašla i druga uporišta u Aziji a ne da bude 'hipnotizirana prilikama u Kini'. 

Kao i Kina, i druge azijske zemlje ostvarile su u svjetskoj gospodarskoj krizi pozitivan rast i njihova potrošačka tržišta jačaju, što otvara velike mogućnosti za europske proizvođače automobila, odjeće, mobilnih telefona, tehnologije za zaštitu okoliša, bankarske i građevinske usluge. 

Europa se nada da će trgovinskim sporazumima s Azijom nametnuti pravila na području zaštite okoliša i borbe protiv piratstva kako bi osigurala dominaciju europskih tehnoloških sektora i zaštitila intelektualno vlasništvo kada europske tvrtke ulažu u inozemstvo. Azijske zemlje žele pristup europskim tržištima za svoju robu kako ne bi izvozile samo sirovine.

Dogovaranje trgovinskih sporazuma traje, međutim, godinama, a zapreke su postale očite već na summitu, kao što su primjerice nedavne europske mjere za povećanje uvoznih carina na industrijski uvoz u Europu te europski uvjeti u pogledu zaštite okoliša i ljudskih prava. 

EU će u srijedu održati odvojene sastanke na vrhu s Južnom Korejom te Kinom. 

Trojica glavnih europskih ekonomskih dužnosnika pozvala su u utorak Peking da bude fleksibilniji u pogledu tečaja svoje valute. 

'Pozdravljamo kinesku odluku da poveća fleksibilnost' tečaja juana, najavljenu 19. lipnja, no 'potencijal te odluke nije dovoljno iskorišten', rekao je čelnik eurozone Jean-Claude Juncker nakon sastanka s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. 

Sastanku su nazočili i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet i povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn. 'Aprecijacija kineske valute u odnosu na euro... bila bi dobrodošla', dodao je Juncker.(Hina)

 

Više o tome:

Belgijsko EU predsjedništvo: ASEM 8 Day 2: Latest news, pictures, videos