naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa pojačava pritisak na Kinu da dopusti jačanje juana

Europa je u utorak 5. listopada podvrgnula pritisku Kinu da dopusti jačanje juana u kontekstu strahovanja od novog valutnog rata.  

Trio vodećih dužnosnika eurozone pozvalo je kineskog premijera Wena Jiabaoa da ispuni obećanje iz lipnja i dopusti fleksibilnije kretanje tečaja juana i time opovrgne optužbe da vlada u Pekingu umjetno održava nizak tečaj svoje valute radi poticanja izvoza i rasta. 

Njihov je apel obilježio završetak dvodnevnog sastanka ASEM-a, foruma za dijalog europskih i azijskih zemalja, koji je okupio šefove država i vlada 46 zemalja. Okupljeni čelnici postigli su konsenzus o potrebi jačanja učinkovitosti sustava upravljanja svjetskim gospodarstvom. 

Pritom je predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy kazao kako je financijska reforma 'i dalje naš najveći prioritet'. 

Čelnik vijeća ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker, čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, te povjerenik EU za gospodarska pitanja Olli Rehn redom su upozorili Wena da bi Peking trebao dopustiti da juan postigne 'prirodnu razinu'. 

'Uredna, snažna i sveobuhvatna aprecijacija juana poticala bi uravnoteženiji rast', kazao je Juncker nakon razgovora s Wenom na marginama euro-azijskog samita, te naglasio kako je juan i dalje podcijenjen. 

Euro je u utorak skočio na novu najvišu razinu prema dolaru u osam mjeseci iznad 1,38 dolara, što je ponovno skrenulo pozornost na poteškoće s kojima se eurozona suočava zbog snažnog rasta svoje valute prema sve slabijem dolaru i juanu, što podriva konkurentnost njezina izvoza. 

Ta je 'vruća' tema dominirala sastankom iako nije bila na službenom dnevnom redu a važna je točka i izravnih razgovora Bruxellesa i Pekinga koji su počeli u srijedu.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Europe steps up pressure over renminbi