naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit u Bruxellesu: EU i Kina obećali surađivati ali razlike ostaju

Europska unija i Kina obećale su u srijedu 6. listopada na summitu u Bruxellesu pojačati suradnju ali nisu uspjele smanjiti razlike u ključnim pitanjima poput kineske monetarne politike i nesklonosti EU-a da azijskom divu prizna status tržišne ekonomije.  

EU Kinu vidi kao potencijalnog strateškog partnera u Aziji i želi povećati svoj utjecaj u Pekingu dok Kina EU vidi kao svoje veliko tržište i izvor suvremenih tehnologija. 

EU i Kina imaju podudarnosti ali i razlika u pristupu. To ne treba spriječiti našu zajedničku volju da odnose dovedemo na višu razinu, rekli su predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora. 

Kineski premijer Wen Jiabao je rekao da je summit, trinaesti te vrste, trebao ostvariti napretke u konkretnim problemima. 

'Između Kine i EU-a postoji još određeni broj važnih tema koje dugo ostaju neriješene. To nije u skladu s temeljnim interesima obje strane', rekao je u uvodnom govoru prenošenom iz dvorane gdje se održavao skup. 

Diplomati su, međutim, rekli da čelnici nisu ostvarili veliki napredak u glavnim spornim točkama dok su čelnici otkazali plan da održe konferenciju za tisak nakon skupa rekavši da nemaju više vremena.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU-China summit ends in discord