naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oettinger planira ulaganje od bilijun eura u energetsku obnovu

Europa treba uložiti bilijun eura kroz sljedećih deset godina u energetsku obnovu kako bi se smanjilo zagađenje i osigurala opskrba, trebao bi kroz sljedećih nekoliko tjedana upozoriti europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.  

'Energetski izazov jedan je od najvećih testova s kojima se Europa mora suočiti. Trebat će godine i desetljeća da bi naš energetski sustav bio na održivom i sigurnom putu', kaže se u nacrtu europske strategije 'Europa 2020' koju bi Oettinger trebao predstaviti u studenom. 

Strategija utvrđuje kako bi Europa mogla postići dvostruki cilj o smanjivanju emisija stakleničkih plinova i spriječavanju energetskih kriza, kao što je bila ona s prekidom dostave ruskog plina preko Ukrajine u siječnju 2009. 

Potrebna je i obnova dotrajalih zgrada i loše distribucijske mreže, snažno vanjskopolitičko stajalište u pregovorima o uvozu energije i infrastrukturni projekti. 

'Investicije potrebne do 2020. procijenjene su na bilijun eura kako bi se ispunili energetski i klimatski ciljevi', kaže se u dokumentu u koji je uvid imao Reuters. 

'Na cijene energenata utjecat će rastuće potrebe za ulaganjima', dodaje se. 

Dijelovi strategije brinu pristaše zaštite okoliša. 'Ako Oettinger pošalje poruku da bi trebali zanemariti zaštitu građana kako bi napravili mjesta infrastrukturi, jedino što će dobiti je javna kritika', rekao je Claude Turmes iz grupacije Zelenih u Europskom parlamentu. 

U dokumentu pod nazivom 'Energetski infrastrukturni projekti' koji bi trebao biti predstavljen 17. studenoga, Oettinger kaže da bi 50.000 kilometara električnih vodova trebalo biti ili izgrađeno ili obnovljeno do 2020. 

Postojat će pritisci da se povećaju cijene struje zbog velikih investicija u zelene energetske izvore, poput vjetroturbina ili solarnih panela, ali to bi se moglo neutralizirati energetskom učinkovitošću. 

'Prosječna energetska ušteda u domaćinstvu mogla bi se popeti na 1.000 eura godišnje', kaže izvješće. 

U nacrtu dokumenta o energetskoj učinkovitosti kaže se pak da, unatoč snažnim ekonomskim argumentima u korist energetske učinkovitosti, do poboljšanja ne dolazi. EU bi trebao smanjiti potrošnju energije za oko 10 posto do 2020., što je samo pola inicijalnog cilja, kaže se u dokumentu. 

Turmes kaže da planu nedostaju konkretne mjere potrebne da bi se učinila razlika, a strategija nema obvezujuće ciljeve kada se radi o energetskoj učinkovitosti.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Oettinger values EU 2020 energy goals at €1 trln