naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija brani CAP, ali želi ograničiti maksimalne subvencije

Europska komisija zauzet će se idući mjesec u novim prijedlozima za očuvanje Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) nakon 2013., ali i predložiti reformirani sustav subvencioniranja, uključivo ograničenje na maksimalne iznose, pišu u ponedjeljak 11. listopada europski mediji.  

'Uskraćivanje javne potpore dovelo bi do veće koncentracije poljoprivredne proizvodnje u nekim područjima... dok bi manje konkurentna područja bila suočena s marginalizacijom i napuštanjem zemlje', kaže se u nacrtu prijedloga. 

'To bi rezultiralo povećanim pritiskom na okoliš... s ozbiljnim gospodarskim i socijalnim posljedicama', kaže se u tekstu, što će vjerojatno razočarati pobornike više tržišno orijentirane poljoprivredne politike u budućnosti. 

Dokument, nakon kojeg će u srpnju 2011. slijediti konkretni zakonski prijedlozi, poziva na ograničenje najvećih poljoprivrednih subvencija jer su slučajevi 'subvencioniranih milijunaša' u velikoj mjeri pridonijeli negativnoj slici CAP-a u javnosti. 

Prošle godine potpore od milijun eura ili više dobilo je preko 1.000 poljoprivrednika u EU-u, po podacima organizacije Farmsubsidy. 

Iste godine, švedski harmonikaški klub dobio je, primjerice, 59.585 eura, a danski klub za biljar 31.515 eura, čemu Komisija želi stati na kraj ograničavanjem potpora na samo "aktivne" poljoprivrednike. 

Napetosti izaziva i raspodjela subvencija između starih i novih članica. 

Europski ministri poljoprivrede sukobili su se oko toga na sastanku u rujnu. Francuska i Njemačka odbacile su poljski prijedlog uvođenja sustava isplate subvencija po hektaru. 

Poljoprivrednici u novim članicama dobivaju potpore ovisno o veličini farmi, dok se u 15 starih članica one računaju na osnovi složenog sustava koji uzima u obzir povijesne zalihe ili razine usjeva. 

Subvencije zbog toga variraju od preko 500 eura po hektaru u Grčkoj do manje od 100 eura u Latviji. 

Komisija priznaje da je pravednija raspodjela neophodna, ali nije sklona izračunu subvencija po hektaru jer smatra da su 'poljoprivrednici u EU suočeni s različitim ekonomskim i prirodnim uvjetima.' 

Umjesto toga jedan od prijedloga u dokumentu je da se poljoprivrednicima odobri potpora za minimalnu zaradu, koja bi se razlikovala ovisno o zemlji, te potpora povezana sa zaštitom okoliša. 

Rasprava o poljoprivrednoj reformi usko je povezana s novim europskim proračunom poslije 2013. Nizozemci i Britanci nadaju se, primjerice, da će smanjiti svoje nacionalne doprinose Bruxellesu.

Komisija želi, međutim, da proračun za poljoprivredu ostane stabilan na oko 55 milijardi eura na godinu.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Commission eyes limits to farm subsidies