naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ashton i Fuele: EU neće dopustiti ugrožavanje suvereniteta BiH

Europska unija neće dopustiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine niti pokušaje poništavanja reformi koje su do sada provedene u toj zemlji, upozorili su u ponedjeljak 11. listopada visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.  

U autorskom tekstu kojega su objavili dnevni listovi u BiH, Ashton i Fuele su istaknuli kako su razočarani činjenicom da je kampanja koja je prethodila općim izborima održanim 3. listopada praćena negativnom nacionalističkom retorikom te postupcima koji dovode do podjela, zbog čega je reformski proces proteklih godina bio usporen ili čak blokiran. 

'Razočarani smo činjenicom da je ovogodišnja predizborna kampanja protekla u istom duhu odnosno da je ponudila iste sadržaje umjesto da ponudi novu perspektivu i poglede na budućnost', napisali su Ashton i Fuele. 

Istaknuli su kako će u konačnici političare u BiH cijeniti ne samo po tome što govore nego i po tome što urade. 

'No da bismo bili potpuno jasni, EU neće dopustiti nikakva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH niti pokušaje poništavanja reformi koje su do sada provedene kako bi se zemlja približila EU', stoji u tekstu u kojemu se očevidno aludira na secesionističku retoriku novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

On je tijekom predizborne kampanje opetovano izjavljivao kako je 'RS trajna kategorija', a da će BiH 'trajati dok mora'. Dodik je također najavljivao kako će vlasti RS tražiti da se entitetima vrate ovlasti koje su od potpisivanja Daytonskog sporazuma prenesene na razinu države BiH. 

Ashton i Fuele pozvali su na što bržu uspostavu vlasti u BiH nakon izbora te su istaknuli nužnost provedbe ustavnih reformi u toj zemlji s ciljem osiguranja poštivanja univerzalnih ljudskih prava. 

Dužnosnici EU obećali su kako će Unija obaviti svoj dio posla na putu koji bi BiH trebao približiti punopravnom članstvu. 

Jedna od mjera biti će pojačana prisutnost EU u BiH u narednom razdoblju, jer će ona u toj zemlji ubuduće nastupati 'jednim glasom i s jedne adrese', najavili su Ashton i Fuele.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Bosnia needs compromises for 'functional' institutions: EU