naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka vlada protiv duljih rokova za otplatu grčkog zajma

Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak 11. listopada da se protivi produljenju rokova Grčkoj za otplatu milijardi eura kredita koji je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije.  

'Smatramo da moraju biti ispunjeni postojeći uvjeti koji su dogovoreni za Grčku', izjavio je glasnogovornik ministarstva financija u Berlinu. 

Paket pomoći vrijedan je 110 milijardi eura i odobren je na razdoblje od tri godine. Njime su Europska unija i MMF pomogli dugovima pritisnutoj Grčkoj da se odlijepi s ruba bankrota. 

Glavni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn je u intervjuu za agenciju Bloomberg News izjavio da je ta organizacija sa sjedištem u Washingtonu spremna Grčkoj produljiti rokove za povrat kredita.  

Hoće li Grčka trebati to produljenje ovisit će o stanju svjetskog gospodarstva, kazao je. 

'Ako Europljani odluče tako nešto učiniti, sigurno je da ćemo mi slijediti njihov primjer', rekao je. 'Možemo to učiniti i možda bi to bilo korisno'. 

Berlin je pak jasno dao do znanja da ne vidi razloga za razmatranje produljenja rokova u sadašnjem trenutku. Atena je ostvarila značajan napredak u smanjenju razine duga, podsjećaju u njemačkoj vladi. 

'Uvjereni smo da će Grčka uspjeti zadovoljiti uvjete kredita i da će čak uspjeti sniziti visoku razinu javnoga duga', rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija. 

Hina