naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ferrero-Waldner za ulazak Švicarske u EU

Bivša europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner zauzela se za ulazak Švicarske u Europsku uniju u idućih deset godina, ocijenivši da je bilateralni put došao do 'svojih granica', objavio je list Sonntag.  

'Želim Švicarskoj da za deset godina bude članica Europske unije', kazala je austrijska političarka za švicarski list, dodajući kako misli da bi to bilo 'dobro'. 

Švicarska je, po njezinu mišljenju, bilateralni put s EU-om dovela do 'svojih granica' i 'trebala bi barem postići okvirni dogovor' s europskim zemljama koje je okružuju. 

Premda Švicarska i EU pregovaraju o novim bilateralnim sporazumima, šefica švicarske diplomacije Micheline Calmy-Rey priznala je u rujnu da sadašnji odnosi EU-a i Švicarske 'nisu zadovoljavajući'. 

Švicarska predbacuje Bruxellesu da joj želi nametnuti automatsko preuzimanje europskog zakonodavstva. 

Takva situacija izlaže Bern 'visokom riziku diskriminacije (kako ekonomske tako i političke), ili ponekad bitnom smanjenju njezine suverenosti', kazala je ministrica, zauzevši se za novi put. 

Isključila je ipak mogućnost ulaska u Uniju jer se Švicarci tomu protive. 

Švicarska je 1992. odbila ući u Europski ekonomski prostor (EEA). Bern je zbog toga sklopio niz bilateralnih sporazuma s državama članicama EU-a 1999. i 2004.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Switzerland EU bid ‘not really on the agenda’