naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Belgijska tvrtka najavljuje novi zaplet u priči o projektima Nabucco i Južni tok

Belgijska inženjerska tvrtka Enex u studenome bi trebala potpisati sporazum s Turkmenistanom o suradnji na projektu izvoza komprimiranog prirodnog plina (CNG), prenose europski mediji izjavu njezinog izvršnog direktora, signalizirajući moguće prepreke realizaciji europskog projekta Nabucco i ruskog projekta Južni tok.  

Govoreći u intervjuu za EUobserver u ponedjeljak 11. listopada, belgijski odvjetnik i čelnik Enexa Koen Minne, ujedno počasni konzul Turkmenistana u Belgiji, kazao je kako Enex i konzorcij neimenovanih europskih energetskih kompanija pripremaju konačnu ponudu koju će idući mjesec predati vladi u Ašgabatu. 

'Vjerujem da će sporazum biti postignut u studenome', kazao je Minne. 'Bude li sve išlo po planu, mislim da ćemo biti spremni iznijeti svoj prijedlog turkmenistanskoj strani'. 

U posljednjih nekoliko godina njegova je tvrtka posredovala u realizaciji 430 milijuna eura vrijednih inozemnih ulaganja u energetske projekte u Turkmenistanu. 

Projekt CNG predviđa transport tri do četiri milijarde prostornih metara turkmenistanskog plina godišnje brodom preko Kaspijskog jezera do Azerbajdžana, te potom postojećim plinovodom Baku-Tbilisi-Erzurum do Turske. 

Nije jasno tko bi gradio plinovod od Erzuruma do europskog tržišta, kao ni hoće li Turkmenistan sudjelovati u konzorciju za tranzit plina na čelu s tvrtkom Enex ili će samo prodavati plin na granici.  

Minne prve isporuke planira u 2013. ili 2014. 

Realizira li se ta veza s Europom, vlada u Ašgabatu vjerojatno neće biti sklona sudjelovanju u europskim i ruskim planovima gradnje novih plinovoda do Turkmenistana, upozorava Minne. 

'Vladi nikako ne bi odgovarala dva konkurentska projekta za transport turkmenistanskog plina. Mislim da Turkmenistan u tom slučaju ne bi pristao sudjelovati u projektima Južni tok ili Nabucco', kazao je. 

On tvrdi kako ni u kontaktima s Moskvom nije dobio nikakav signal protivljenja njegovim planovima. 'Konačni je zaključak da niti jedna zemlja ne bi trebala ovaj projekt smatrati prijetnjom', naglašava on. 

Čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso trebao bi krajem studenoga ili početkom prosinca otputovati u tu regiju radi promicanja projekta Nabucco, nakon što je posljednjih mjeseci došlo do zastoja u planovima. Turkmenistan je čak odbio sudjelovati na sastanku na ministarskoj razini u Bruxellesu 1. listopada zbog 'prezasićenosti zavlačenjem na strani EU-a'.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Belgian firm planning surprise twist in Nabucco story