naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ispituje dominaciju četiri tvrtke na tržištu revizorskih usluga

Europska unija objavila je u srijedu 13. listopada da će ispitati je li dominacija četiriju velikih tvrtki na tržištu revizorskih usluga pridonijela kreditnoj krizi, te može li dovesti do dodatnih problema.  

Europski povjerenik za tržišta Michel Barnier upitao je mogu li kompanije koje istovremeno provjeravaju financijske izvještaje kompanija i pružaju im savjetodavne usluge uistinu biti neovisne. 

'Želimo ojačati ovu profesiju i njezinu vjerodostojnost', rekao je Barnier. 'Revizorske tvrtke nisu predvidjele krizu ništa bolje nego ostali', usprkos tome što su provjeravale bilance banaka poput Lehman Brothersa, naglasio je povjerenik EU-a prilikom najave konzultacija koje bi mogle rezultirati postroženom regulativom za velike računovodstvene tvrtke. 

Konzultacije će završiti 8. prosinca a cilj im je kreiranje primjerenog sustava nadzora revizorskih tvrtki, možda uvođenjem takozvane 'europske putovnice' kakva je u planu za hedge fondove, rekao je Barnier. 

'Putovnica' će od revizorskih tvrtki zahtijevati da ispune određene uvjete kako bi stekle pristup cjelokupnom europskom tržištu. 

Četiri velike tvrtke, Deloitte, PricewaterhouseCoopers, KPMG i Ernst & Young, kontroliraju 70 posto europskog tržišta revizorskih usluga, naglasio je Barnier. U Velikoj Britaniji čak 99 posto tvrtki uvrštenih u indeks FTSE 100 koristi revizorske usluge 'velike četvorke'. 

'Mislimo da takva koncentracija može dovesti do sistemskog rizika', rekao je Barnier. 'Trebamo oštriju konkurenciju i veću raznolikost'. 

To bi se moglo postići poticanjem osnivanja novih revizorskih tvrtki i podupiranjem rasta manjih tvrtki. 

Druga je mogućnost da reviziju zajednički obavlja više tvrtki, rekao je Barnier. 

Konzultacije o revizorskim tvrtkama vremenski se podudarilo s istragom EK o ulozi agencija za kreditni rejting u globalnoj financijskoj krizi i europskoj dužničkoj krizi. 

U revizorskom sektoru status quo ne dolazi u obzir, zaključio je povjerenik EU-a. 

Hina